Blöjutslag är mycket vanligt hos småbarn, särskilt vid magsjuka och antibiotikabehandling. Utslagen beror på att huden kommer i kontakt med framför allt avföring, oftast i samband med diarré. Genom täta blöjbyten och skyddande kräm kan du oftast själv behandla blöjutslagen. Kontakta barnavårdscentralen eller vårdcentralen om besvären inte blir bättre eller om de förvärras.
Blöjutslag är vanligare om blöjan inte byts tillräckligt ofta. Utslagen utvecklas lättare när barnet får magsjuka eller diarré. Studier har visat att det inte verkar spela någon roll om man använder tygblöjor eller engångsblöjor. Inte heller verkar det ha någon betydelse hur huden rengörs – med vatten eller med våtservett.
Om ditt barn har röda och irriterade utslag i stjärten och ljumskarna är det sannolikt blöjutslag. Ibland blir utslagen till små öppna sår som kan vätska. Vid lindriga blöjutslag har barnet oftast inte ont, men vid kraftigare utslag kan barnet skrika eller gråta när du rör vid huden.
Blöjutslag kan du oftast själv behandla. Framför allt genom att smörja barnets hud med ett tunt lager skyddande fet kräm, till exempel vitt vaselin, och genom att lufta huden och ofta byta blöja. Blöjan ska hållas torr.
Om du har frågor om hälsa och sjukvård för ditt barn kan du dygnet runt fråga en sjuksköterska och få ett personligt svar inom en timme genom att logga in på Vårdomsorgs e-tjänst Mina vårdkontakter.
För att skydda huden använd en fet salva, till exempel vitt vaselin.
Till barn som är äldre än två år kan du under några dagar använda en svag kortisonkräm. Till barn under två år bör du bara använda kortisonkräm om en sjuksköterska eller läkare tittat på utslagen och rekommenderar att använda det.
Vid uttalade blöjdeksem ska du ta kontakt med barnavårdscentralen eller vårdcentralen.