Bältros, herpes zoster, börjar som en brännande smärta på ena sidan av kroppen – oftast på bålen, men kan också sitta i en arm eller ett ben. Efter ett par dagar kommer en hudrodnad där man kan se små blåsor. När bålen är drabbad är rodnaden i typiska fall bältesformad. Det är viktigt att söka vård så fort som möjligt. Det finns effektiv behandling och den måste sättas in inom tre dygn efter insjuknandet.

Bältros kan du bara få om du tidigare haft vattkoppor. Det förekommer att man haft vattkoppor utan att veta om det. Du kan inte få vattkoppor igen, men du bär på viruset resten av livet.

Bältros bryter ut om vattkoppsviruset många år senare blir aktivt och angriper nervbanor i kroppen som leder till ett hudområde. Man blir alltså sjuk igen av det smittämne som man själv burit på under många år. Bältros drabbar främst äldre vuxna, men kan även drabba yngre vuxna och barn.

Tecken på bältros är en hudrodnad med små blåsor som bildar ett bälte på ena kroppshalvan. Oftast sitter blåsorna på bålen, men du kan få bältros på alla delar av kroppen. Typiskt är att smärtan, som ofta är stark, brukar börja någon dag innan blåsorna blir synliga. Det kan göra att det till en början är svårt att ställa diagnosen bältros.

I de fall ansiktet drabbas kan ögat angripas så att ärr bildas på hornhinnan. Bältros i ansiktets nerver kan i sällsynta fall även ge en tillfällig hörselnedsättning och förlamning av ansiktsmusklerna.

Vattkoppsvirus finns i de blåsor som bildas på huden. Om du har bältros kan du smitta andra personer som inte tidigare haft vattkoppor. Bältros kan vara smittsam upp till en vecka efter det att utslagen blivit synliga.

Symtom vid bältros

Det första tecknet på bältros är en brännande smärta i ett band på ena sidan av kroppen. I början kan det vara svårt att ställa rätt diagnos. Efter ett par dagar kommer hudutslag på samma ställe som smärtan. Hudrodnaden med små blåsor har ett typiskt utseende. Då är diagnosen oftast lätt att ställa. Utslagen sprider sig vanligen inte vidare över kroppen, utan håller sig hela tiden till ett begränsat område.

Hudutslagen följs ofta av lätt feber och svullna lymfkörtlar.

Bältros kan uppträda samtidigt med en annan akut infektion, exempelvis en kraftig förkylning, men ofta uppträder bältros utan att du har en annan sjukdom.

Utslagen är kraftigast den första veckan. När de sedan går sönder bildas sår och sårskorpor, som ibland blir infekterade av de bakterier som finns på huden. Oftast försvinner symtomen inom en månad.

Ibland kan smärtan finnas kvar i flera månader efter det att skorporna ramlat av. Särskilt äldre människor kan få långvariga och svåra smärtor, långt efter det att utslagen försvunnit.

Det är ovanligt att samma person får bältros mer än en gång.

Förebygga bältros

Det finns inget sätt att säkert undvika bältros om man tidigare i livet har blivit smittad med vattkoppsvirus. Barn som vaccinerats mot vattkoppor är däremot skyddade mot bältros.

Personer med kraftigt nedsatt immunförsvar som blivit utsatta för smitta från en person med läkemedel. Om bakterier har infekterat hudutslagen behövs ibland behandling med antibiotika.