Åldersvårtor är platta ljusbruna eller mörkbruna partier på huden. De förekommer vanligast i ansiktet och på bålen, är lätt upphöjda och kan ge ett "glansigt intryck". Tillståndet är inte sjukligt utan eventuellt ett kosmetiskt problem. Kontakta vårdcentralen om vårtorna förändras, blir infekterade eller börjar blöda.
Åldersvårtor kallas även Seborrhoisk keratos. Fläckarna kan komma redan i 30-årsåldern, men är vanligare hos personer i medelåldern eller äldre. De uppkommer av att de yttersta lagren med celler i huden inom ett område "fastnar kvar" och inte släpper från de underliggande hudlagren. Tillståndet är inte sjukligt utan eventuellt ett kosmetiskt problem.
Ordet vårta för lätt tankarna till virus, men det är inte en virusinfektion, det har bara kallats vårtor i alla tider.
Åldersvårtor är ofarliga och ger inga symtom. De brukar komma i medelåldern och blir vanligare ju äldre du blir. Det är ljusbruna eller mörkare bruna partier på huden. Fläckarna är lätt upphöjda, har en tydlig kant och en något glansig yta. Ofast får du åldersvårtor i ansiktet, på bröst eller rygg.
Du kan inte förebygga åldersvårtor.
Du kan inte göra något för att dämpa vårtan.
Har du frågor om åldersvårtor eller är osäker på hur du ska göra kan du dygnet runt fråga en sjuksköterska via internet och få ett personligt svar inom två timmar genom att logga in på Mina vårdkontakter. Klicka på länken till höger.
Du kan även dygnet runt prata med en sjuksköterska och få råd, . De som svarar kan även tala om vilken vårdcentral du är listad på.
Vänd dig till din vårdcentral:
Adress och telefonnummer till en vårdmottagning hittar du genom att klicka på Hitta vård och omsorg upptill på sidan. Nu finns även möjlighet att kontakta vissa mottagningar och beställa en tid via internet. .
En husläkare eller hudläkare tittar på fläcken och tar eventuellt ett prov.
Fläckarna kan tas bort med hjälp av skrapning, så kallat "kurretage", på vårdcentral eller av en hudläkare.
Läs mer genom att klicka på länkarna uppe till höger.