Åderbråck är blodådror, vener, som utvidgats onormalt. Arv, hormoner och graviditet kan vara orsak till åderbråck. Åldersförändringar i kärlen gör också att risken för åderbråck ökar när vi blir äldre. Sök vård om du har besvär av åderbråck, svullna ben, eksem eller sår på benen.

Åderbråck, varicer, är vanligast på benen. De kan också uppträda vid ändtarmsöppningen och kallas då hemorrojder. Man kan även få åderbråck i matstrupen på grund av skrumplever, till exempel till följd av alltför hög alkoholkonsumtion.

Vener kallas de ådror eller blodkärl som leder det syrefattiga blodet tillbaka till hjärtat. De är tunna och sladdriga och är därför beroende av de omgivande vävnaderna för sin stadga. Benens vener har klaffar som gör att blodet inte rinner nedåt på sin väg tillbaka till hjärtat. Så länge klaffarna fungerar kan blodet flyta åt rätt håll. När vi rör oss gör även musklernas sammandragningar att blodet pressas uppåt.

Men om klaffarna är försvagade eller venernas väggar för slappa samlas mer blod där och trycket i venerna blir för högt. Då utvidgar sig venerna och slingrar sig – man får åderbråck. Ytliga åderbråck syns som blå, knöliga upphöjningar på benet.

Det finns en ärftlig benägenhet för åderbråck. Kvinnor får oftare åderbråck än män.

Symtom vid åderbråck

I lindriga fall ger åderbråck inga symtom, förutom att de syns om de är ytliga. Med tiden blir en allt större del av venen synlig. Den kan ömma vid beröring och huden runt omkring kan klia.

Åderbråck på benen ger ofta svullnad, tyngdkänsla och värk i underbenen, särskilt när man stått eller suttit länge. Om svullnaden inte behandlas uppstår ofta en brunaktig missfärgning av huden, eksem och bensår.

Åderbråck i matstrupen ger oftast inga besvär, men kan ge kraftiga blödningar om de brister. Åderbråck vid ändtarmsöppningen kan ge klåda och blödning. Blod kan ses i bajset eller synas på papperet när man torkar sig efteråt.

Åderbråck vid graviditet

En del kvinnor drabbas av åderbråck under graviditeten. Det finns några sätt att förebygga dessa:

  • Rör mycket på fötter och ben och undvik att sitta med benen i kors.
  • Sitt med benen högt så ofta du kan.
  • Höj fotändan i sängen om natten med hjälp av till exempel kuddar.
  • Undvik åtsittande kläder och minska saltet i maten.

Även om arv och hormoner avgör om du ska få åderbråck, kan tipsen ovan lindra besvären. Åderbråck i slidan går inte att förebygga, men de försvinner oftast efter förlossningen. Du kan motverka hemorrojder genom att försöka undvika förstoppning.

Förebygga åderbråck

Så här kan du motverka åderbråck på benen:

  • Undvik att sitta stilla alltför långa stunder, till exempel när du arbetar.
  • Sitt med benen högt så ofta som möjligt.
  • Använd elastisk strumpa, så kallad stödstrumpa, eller elastiskt bandage om du har tendens till bensvullnad. Distriktssköterskan kan ge råd.

Åderbråck vid ändtarmsöppningen, hemorrojder, motverkar du genom att sköta magen, eftersom hemorrojder ofta uppstår vid långvarig förstoppning.

Åderbråck på matstrupen undviker du genom att inte dricka för mycket alkohol.

Fråga om råd

Om du undrar över något Skrumplever.

Behandling av åderbråck

En åtsittande, elastisk stödstrumpa, som även kallas kompressionsstrumpa, hjälper mot åderbråck i benen. Strumpan trycker tillbaka och ger stöd så att kärlväggarna inte sväller ut. Ibland måste åderbråck på benen opereras. Det finns ett par olika operationsmetoder.