Rör i örat är en behandling där ett mycket litet plaströr opereras in i trumhinnan. Röret gör att luft kan komma in i mellanörat så att vätska inte samlas där. Behandlingen minskar risken för infektioner hos barn som ofta får öroninflammation. Rör i örat hjälper också barn och vuxna som hör dåligt på grund av öronkatarr.
Rör i örat kan opereras in hos barn som ofta får öroninflammation eller hör dåligt på grund av öronkatarr. Röret fungerar som en ventilation för att inte vätska ska samlas innanför trumhinnan. Man känner inte av röret medan det sitter i örat.
Efter några månader till ett år stöts röret oftast bort och hålet i trumhinnan läker ihop. Men då brukar örat ha börjat fungera normalt igen. Om besvären återkommer kan man behöva sätta in ett nytt rör.
Barn som får ett rör i örat sövs före operationen. Barnet får inte äta något efter midnatt natten före operationen. Fram till fyra timmar före operationen kan man dricka vatten, saft, te eller andra klara drycker – inte välling eller liknande.
När barnet ska sövas sätts en kanyl in i ett blodkärl på handen eller i armvecket. Före sticket bedövas huden med en salva. En tunn slang är kopplad till kanylen genom vilken sömnmedlet sprutas in.
Ibland får barnet först andas in sömnmedel genom en mask och därefter sätts slangen på plats så att narkospersonalen kan ge mer sömnmedel. Före narkosen kan barnet också få lugnande läkemedel för att slappna av.
En förälder får alltid vara med fram till dess att barnet somnat.
Om du vill förbereda ditt barn före ingreppet kan du visa den tecknade, interaktiva filmen Bella får ett rör i örat på Mina vårdkontakter.
Du kan även när som helst på dygnet prata med en sjuksköterska och få råd, .
För råd på arabiska, ring 08-528 528 38.