Fotsjukvården samverkar med den övriga sjukvården för att förebygga och behandla fotskador. Inom fotsjukvården behandlas bland andra personer som har fotproblem på grund av diabetes eller andra sjukdomar. För att besöka en fotterapeut behöver du en remiss från en läkare, distriktssköterska eller diabetessjuksköterska.
Fotsjukvården förebygger och behandlar fotskador. Fotterapeuten behandlar patienten utifrån anvisningarna på remissen och utifrån patientens behov. En viktig uppgift är också att ge egenvårdsråd till patienterna så att de själva kan förebygga eventuella framtida fotproblem.
Inom fotsjukvården behandlas patienter med medicinska fotproblem, till exempel:
Inom fotsjukvården arbetar fotterapeuter. De fotterapeuter som har avtal med Stockholms läns landsting har minst undersköterskeutbildning eller gymnasieskolans treåriga omvårdnadsprogram och har sedan vidareutbildat sig till fotterapeuter. Dessutom har de läst grund- och fördjupningskursen i fotvårdsterapi inom diabetesbehandling.
För att få fotsjukvård behöver du en remiss. Remissen skrivs av en läkare, distriktssköterska eller diabetesjuksköterska som bedömer att du behöver fotsjukvård. Remissen gäller högst ett år. Du kan själv eller i samråd med den som skrivit remissen välja en mottagning som passar dig. Under Hitta vård och omsorg kan du söka på alla auktoriserade fotvårdsmottagningar i Stockholms län.
Att bli behandlad av en fotterapeut kostar lika mycket oavsett om mottagningen drivs av landstinget eller av ett privat företag. Avgiften varierar beroende på om du själv besöker mottagningen eller om fotterapeuten gör hembesök hos dig. Frikort gäller.