Planerad elkonvertering innebär att man under narkos påverkar hjärtat med elektrisk energi för att korrigera hjärtats rytm. Behandlingen tar mellan fem och tio minuter.
Planerad elkonvertering används oftast för att behandla två olika rytmrubbningar, förmaksflimmer och förmaksfladder, i hjärtats förmak.
Dessa rytmrubbningar kan ge olika typer av symtom. Rytmrubbningarna kan även öka risken för blodproppar. Blodpropp kan ge olika besvär beroende på vilket organ som den hamnar i.
Efter en lyckad elkonvertering tar hjärtats normala rytm, sinusrytmen, över och pulsen blir regelbunden och jämn.
Före elkonvertering måste du ta blodförtunnande läkemedel, som påverkar blodets levringsförmåga, under minst tre till fyra veckor. Blodtryck, blodvärde, ämnesomsättning och saltbalans kontrolleras och rättas till vid behov.
Det är även vanligt att man får prova ut ett läkemedel för att hålla kvar hjärtats normala rytm efter elkonverteringen.
Som en del av förberedelserna inför en narkos ingår fasta under sex till åtta timmar. Det innebär att du inte får äta något från klockan 24.00 kvällen före behandlingen.
Före en elkonvertering ska du berätta för läkaren vilka läkemedel du tar, eftersom de kan påverka hjärtats aktivitet.
Du kan oftast ta dina mediciner morgonen före elkonverteringen eller enligt de anvisningar som du får på sjukhuset.
Planerad elkonvertering sker oftast på sjukhusets hjärtmottagning eller på någon dagvårdsenhet. Behandlingen genomförs av en narkosläkare och en hjärtspecialist eller medicinläkare.
Först placeras en kanyl i ett blodkärl i armvecket för att underlätta tillförseln av narkosmedel och ibland även andra läkemedel. Blodtrycket kontrolleras och du får elektrodplattor för EKG-undersökningar fästade på bröstkorgen. Genom kanylen får du ett snabbverkande sömnmedel.
Medan du är sövd görs elkonverteringen via två särskilda elektrodplattor som antingen klistras fast på bröstkorgen eller bara läggs dit. Med hjälp av EKG-övervakningen är det möjligt att på en gång se om strömstöten har gett normal hjärtrytm eller inte. Hela behandlingen tar cirka fem till tio minuter.
Elkonvertering lyckas i cirka 80-90 procent av fallen återställa den normala hjärtrytmen. Om behandlingen inte lyckas får du och din läkare diskutera hur ni ska gå vidare. Det kan handla om att prova andra läkemedel och i vissa fall göra ett nytt försök med elkonvertering.
Du vaknar snabbt efter narkosen och får vila i behandlingsrummet i 15-30 minuter. Därefter kan du sitta upp och ofta får du något att äta direkt.
Sedan får du stanna kvar några timmar för EKG-kontroll och utskrivningssamtal med den läkare som behandlat dig. Kanylen tas bort från armvecket och du kan återvända hem.
Ett av skälen att stanna kvar ett par timmar på sjukhuset är att narkosmedlet ska gå ur kroppen. I början är du trött och kan inte stå på benen, men det släpper snart. Eftersom omdömet kan vara påverkat i många timmar efteråt ska du inte köra bil samma dag.
Det är mycket ovanligt med komplikationer i samband med en elkonvertering. I enstaka fall kan du få en rodnad eller sveda på bröstkorgen efter elektroderna som varit placerade på bröstkorgen. Behandling med kortisonsalva hjälper mot detta.
Under några timmar efter behandlingen kan du känna en viss träningsvärk. Den går över och kräver ingen behandling.
Undrar du över något inför elkonverteringen? Du kan alltid kontakta den läkare eller sjuksköterska som du har haft kontakt med och som ska behandla dig eller den som har skickat dig för behandling.
Du kan dygnet runt fråga en sjuksköterska via internet genom att logga in på Vårdomsorgs e-tjänst Mina vårdkontakter och få ett personligt svar inom två timmar.
Du kan även dygnet runt prata med en sjuksköterska och få råd, .