Dropp innebär att du får vätska, näring eller läkemedel, som antibiotika eller cytostatika, direkt in i blodet genom en plastslang. Dropp används också när man behöver tillföra nytt blod, blodtransfusion.

Dropp är en metod för att ge olika typer av behandlingar. Den vanligaste metoden innebär att en tunn plastslang, en så kallad venkateter, förs in i en ven på ovansidan av handen, i armvecket, i en fot eller ett ben. En sådan venkateter kan också opereras in vid halsen eller nyckelbenet.

I vissa fall opererar man in en injektionsport under huden. Det är en liten dosa som står i förbindelse med ett blodkärl via en kateter. Med hjälp av en injektionsport kan man även ta blodprover.

Förberedelser inför dropp

Om du ska få en venkateter i handen, armen, foten eller benet steriltvättas området där kanylen ska sättas in. Du kan också få lite bedövningssalva.

När en venkateter eller en injektionsport ska operaras in under huden får du lokalbedövning. Ingreppet utförs under sterila förhållanden.

Så går dropp till

  • En venkateter är en tunn plastslang med en nål inuti. Katetern förs in i blodkärlet och när den är på plats dras nålen ut. Sedan fästs katetern på huden med ett förband. Via katetern kan sedan sjukvårdspersonalen ge dropp med vätska, näringslösning eller läkemedel.
  • En injektionsport är ett injektionssystem som opereras in under huden. Det består av en dosa som står i förbindelse med blodkärlet via en kateter. Med hjälp av en injektionsport kan man ge injektioner, tillföra vätska och näring samt ta blodprover. Fördelen med injektionsporten är den låga infektionsrisken. Eftersom porten sitter under huden är den heller inte i vägen för patienten.

Efter behandling med dropp

En venkateter som sitter i handen, armen, foten eller benet låter man sällan sitta kvar mer än ett dygn. En venkateter som opererats in i ett blodkärl vid halsen eller nyckelbenet kan däremot sitta kvar i en vecka, ibland längre. Förbandet byts var femte dag. En injektionsport kan sitta kvar längre än så.

Risker

Vid kirurgiska ingrepp finns det alltid en liten risk för blödningar, infektioner och inflammationer. När en venkateter sätts in vid halsen eller nyckelbenet kan luft sugas in i blodkärlen och hindra blodflödet. Därför blir du alltid röntgad efter ingreppet så att man kan vara säker på att katetern sitter rätt och att lungsäcken inte har skadats.

Fråga om råd

Undrar du över något inför behandlingen? Du kan alltid kontakta mottagningen som ska behandla dig.

Du kan dygnet runt fråga en sjuksköterska via internet genom att logga in på Vårdomsorgs e-tjänst Mina vårdkontakter och få ett personligt svar inom två timmar.

Du kan även dygnet runt prata med en sjuksköterska och få råd, .

Andra språk

  • För råd på arabiska, ring 08 528 528 38.
  • För råd på bosniska, kroatiska eller serbiska, ring 08-528 528 96.