Bypass-operation (kranskärlsoperation) görs för att leda blod förbi förträngningar i hjärtats kranskärl. Operationen förbättrar blodcirkulationen och tillgången på syre i hjärtmuskeln, vilket förbättrar hjärtats funktion och lindrar besvären vid kärlkramp. Hos vissa personer med allvarlig kranskärlssjukdom minskar operationen risken för en för tidig död.
Bypass betyder förbipassering, vilket syftar på att blodet leds förbi förträngningar i hjärtats kranskärl. Det sker genom att ett eller flera blodkärl från andra delar av kroppen används som förbiledningar, så kallade shuntar.
Behandlingen botar inte kärlkramp, men de flesta som opereras blir i stort sett fria från sina besvär och upplever en förbättrad ork. En operation är dock inte någon garanti för att besvären aldrig kommer tillbaka. Nya kranskärlsförträngningar kan bildas eller så kan någon av de nya shuntarna senare sluta sig.
Innan behandlingen inleds görs en utredning på en hjärtmedicinsk klinik. Kranskärlen måste undersökas med kontraströntgen, så kallad Mina vårdkontakter och få ett personligt svar inom en timme.
Du kan även dygnet runt prata med en sjuksköterska och få råd, . De som svarar kan även tala om på vilken vårdcentral du är listad.
Har du en anhörig som ska genomgå en bypass-operation eller om du själv ska opereras kan du behöva stöd. Det får du från en patientorganisation. De kan ge dig information och hjälpa dig att komma i kontakt med andra i en liknande situation. Om din anhörige har fått kontakt med vården kan du också få stöd från den personal som ansvarar för din anhöriges vård.