Tabletten är den vanligaste formen av ett läkemedel. Om du har svårt att svälja finns det olika knep. Prova att sitta eller stå upp när du tar tabletten alternativt att dela den i mindre bitar. Prata annars med din läkare så kanske du kan få läkemedlet i en annan form.

Det är lättare att svälja tabletten om du sitter eller står upp när du tar den.

Försök att alltid skölja ner dina tabletter med ett glas vatten. För att underlätta att svälja kan du också ta ett glas före tabletten för att fukta munnen och strupen.

Om det är svårt att svälja tabletten med vatten kan det vara lättare att svälja ner den med något trögflytande som saftsoppa eller yoghurt. Vissa läkemedel bör dock inte tas tillsammans med mjölkprodukter. Fråga din läkare eller personalen på apoteket om du är osäker.

Dela och krossa

Många tabletter kan antingen delas eller krossas. Det gäller inte alla tabletter, så det är viktigt att du tar reda på vad som gäller för just dina. En del läkemedel blir helt verkningslösa om tabletten eller kapseln skadas före nedsväljandet. Fråga din läkare eller personalen på apoteket om det är okej att dela eller krossa dina läkemedel.

Om din tablett kan tas med föda kan du försöka blanda den direkt i maten. Se bara till att det är okej att dela tabletten och att du får i dig allting.

Andra former

Många läkemedel finns i olika former. Ta gärna upp dina sväljsvårigheter med läkaren så att du kanske kan byta till någon annan beredningsform eller ett annat läkemedel.

Fråga om råd

Om du är osäker på hur du ska göra kan du dygnet runt fråga en sjuksköterska via internet. Du får ett personligt svar inom två timmar genom att logga in på Mina vårdkontakter. Här får alla som frågar svar och du kan se vem som är din husläkare.

Du kan även dygnet runt prata med en sjuksköterska och få råd, . De som svarar kan också tala om vem som är din husläkare.

På andra språk

  • För råd på arabiska ring 08-528 528 38.
  • För råd på bosniska, kroatiska eller serbiska ring 08-528 528 96.

Sök vård

Adress och telefonnummer till en vårdmottagning hittar du genom att söka under Hitta vård och omsorg upptill på sidan. Du kan även kontakta vissa mottagningar och beställa en tid via internet. till höger.

Läs mer

Läs mer i menyn till vänster eller genom att klicka på länkarna uppe till höger.