Många har läkemedel hemma som de inte använder. Du kan ha fått mer läkemedel än du behövde eller du kanske har hämtat ut ett läkemedel som inte fungerade. Tänk på miljön och kasta inte läkemedel i soporna eller avloppet. Lämna in dina överblivna läkemedel på ett apotek.
Visst kan det vara bra att ha några receptfria läkemedel hemma ifall de skulle behövas, men läkemedel är färskvaror och har ett bäst-före-datum. Gå igenom ditt förråd emellanåt och sortera ut de läkemedel du inte behöver eller som har gått ut.
Många av våra läkemedel slängs i de vanliga soporna eller hälls ut i avloppet när vi inte längre behöver dem. Det kan leda till miljö- och hälsoproblem. De här problemen kan undvikas om vi lär oss hur vi ska lämna tillbaka överblivna läkemedel.
Lämna in dina överblivna läkemedel på ett apotek. Alla apotek ska ta emot överblivna läkemedel för vidare transport till en destruktionsanläggning.
Du kan använda särskild returpåse från apoteket, men du kan även lägga dem i en egen påse. Huvudsaken är att påsen är genomskinlig så att apotekspersonalen kan se vad som är i den.
När du lämnar in läkemedel behöver du inte ta någon kölapp. Ge bara påsen till någon i personalen.
På apoteket packas läkemedelsavfallet i kartonger som försluts med säkerhetstejp. Kartongerna transporteras sedan till någon av de fyra förbränningsstationerna som finns i Sverige.
Läkemedlen förbränns vid så höga temperaturer att deras beståndsdelar faller sönder. Rökgaserna renas effektivt och håller utsläppen av försurande gaser på en låg nivå. Resterna från rökgasreningen och askan har låg giftighet och läggs på godkända platser.
Ingen vet ännu exakt hur läkemedel påverkar miljön, men att det kan bli skador vet vi. Läkemedelsresterna i vattnet är inte ett akut problem för människor idag, men det kan bli det i framtiden. Läkemedelsrester som finns i dricksvattnet kan till exempel bli ett problem.
Läs mer i menyn till vänster eller genom att klicka på länkarna uppe till höger.