Du som bor i Stockholms län, har diabetes typ 1 eller 2 och får en remiss för ögonbottenfotografering kan från den 1 april 2009 välja på vilken mottagning i länet du vill göra undersökningen. Du väljer mellan de mottagningar som blivit auktoriserade av Stockholms läns landsting.

När och hur väljer jag?

När din läkare har skrivit en remiss för ögonbottenfotografering kan du på egen hand eller med hjälp av din läkare välja på vilken mottagning du ska göra undersökningen. Under Mottagningar till höger kan du se vilka du kan välja mellan. Under Väntetider ser du vilken kötid de har. Din läkare kan berätta om du själv ska kontakta mottagningen eller om remissen skickas dit.

Var utförs ögonbottenfotograferingen?

Ögonbottenfotografering görs på auktoriserade mottagningar i Stockholms län, det vill säga på mottagningar som Stockholms läns landsting har godkänt.

Om du behöver behandling

Om undersökningen visar att du behöver medicinsk behandling erbjuds du det av samma mottagning som gjorde ögonbottenfotograferingen.

Om ögonbottenfotografering

Med hjälp av en ögonbottenkamera fotograferas ögats näthinna. Näthinnan är ett tunt lager celler på ögonbotten. Bilderna visar om din diabetessjukdom har orsakat förändringar i näthinnan, så kallad diabetesretinopati. Förändringarna kan försämra synen och i värsta fall leda till blindhet. Med regelbundna undersökningar kan förändringar upptäckas i tid och behandlas med laser.