Du som bor i Stockholms län och behöver opereras för grå starr (katarakt) kan själv välja på vilken mottagning i länet du vill få gråstarrsoperationen gjord. Du väljer mellan de mottagningar som blivit auktoriserade av Stockholms läns landsting.

När och hur väljer jag?

När din läkare har konstaterat att du behöver opereras för grå starr kan du ta reda på mer om de olika mottagningar som utför gråstarrsoperationer. Du kan också be din läkare om hjälp. Under Mottagningar till höger kan du se vilka du kan välja mellan. Under Väntetider ser du vilken kötid de har. Om ingen kötid finns registrerad kan det bero på att kliniken är nystartad. När du har valt en mottagning skickar din läkare remissen dit.

Var utförs gråstarrsoperationer?

Gråstarrsoperationer utförs på auktoriserade mottagningar i Stockholms län, det vill säga på mottagningar som är godkända av Stockholms läns landsting. Samtliga opererande läkare på mottagningarna är specialister inom kataraktkirurgi.

Om grå starr

Grå starr, katarakt, innebär att ögats lins blir så grumlig att synen försämras. Det är normalt att linsen i ögat grumlas något när vi blir äldre. Grå starr utvecklas långsamt. Om du behöver opereras sätts en konstgjord lins in. Ingreppet tar omkring 10–20 minuter och innebär att den grumlade linsen byts ut mot en konstgjord. Läs mer genom att klicka på Grå starr.