Välkommen till Stockholms län! Här följer några råd till dig som just flyttat hit.

Stockholms län har 1,9 miljoner invånare. Landstingets huvudsakliga uppdrag är att se till att du som bor här ges bra hälso- och sjukvård samt kollektivtrafik. En del av vård- och trafikutbudet sköts av privata företag, på uppdrag av landstinget.

Om du blir sjuk

Vilken mottagning du ska gå till beror på vilken typ av sjukdom, skada eller besvär du har. Klicka på länkarna till höger för öppettider, adresser och telefonnummer till de olika mottagningarna.

Vårdomsorg – rådgivning via internet och telefon

När du eller din familj är sjuka ska ni första hand gå till husläkarmottagningen/vårdcentralen. Är du osäker på vilken typ av vård du behöver kan du ringa . Här kan du dygnet runt året runt tala med erfarna sjuksköterskor som ger råd om både barn och vuxna. De kan till exempel tipsa om vad du kan göra själv och när du bör söka vård.

Om du behöver gå till en vårdmottagning vet Vårdomsorg på telefon vilken typ av vårdmottagning du i första hand bör vända dig till. De kan tala om var närmaste vårdgivare finns, vilken husläkare du har samt telefonnummer och öppettider i vården. Samma information finns även här på internet.

Sjukvårdsrådgivning på arabiska och bosniska/kroatiska/serbiska

Sjukvårdsrådgivning finns även på arabiska 08-528 528 38 och på bosniska/kroatiska/serbiska 08-528 528 96. De har något mer begränsade öppettider. Ring för att få aktuella öppettider (telefonsvarare).

Fråga beroende, psykisk ohälsa eller funktionsnedsättning

Du kan även ställa frågor till vårdpersonal via internet eller leta vår svarbank. Se länken till Hitta frågor och svar uppe till höger.

Husläkarmottagning/vårdcentral

På husläkarmottagningen kan du få hjälp när du är sjuk. Husläkarmottagningen kan också hjälpa dig med olika hälsofrågor, till exempel att gå ner i vikt, sluta röka eller hjälp med alkoholproblem. På alla husläkarmottagningar finns kurator eller psykolog. Vill du läsa mer om hur husläkarmottagningen fungerar klicka på länken Hälso- och sjukvård uppe till höger.

Välja husläkare

Du väljer själv din husläkare. Du hittar mottagningarna, och i viss mån namnen på läkarna, här på vardguiden i länkarna till höger, i tidningen Vårdomsorg eller . Om läkaren har fullt på sin patientlista kan du ställa dig på en väntelista. Om du inte väljer husläkare kan du alltid vända dig till vilken husläkarmottagning som helst.

Boka tid

Öppettiderna hos husläkarmottagningarna varierar från mottagning till mottagning. Vissa har till exempel öppet hus ett par timmar varje dag. Vill du boka tid får du kanske vänta några dagar. På vissa mottagningar kan du beställa tid via internet. till höger för att läsa mer.

Akut tid hos din husläkarmottagning/vårdcentral

De flesta husläkarmottagningar har några tider varje vardag för mer akuta besvär. Ta kontakt med mottagningen för rådgivning eller för att boka tid.

Jourmottagningar

De flesta jourmottagningar har öppet när husläkarmottagningen är stängd, det vill säga kvällar och helger. Det varierar något mellan olika mottagningar. Till jourmottagningen vänder du dig när:

  • din husläkarmottagning är stängd
  • du behöver vård snabbt men har inte behov av sjukhusets akutmottagning.

Närakuten

Närakuten är öppen alla dagar 08.00 till 22.00. Närakuten erbjuder lättare akutvård, exempelvis vid skador och infektioner. Hit vänder du dig när:

  • du behöver en akut tid men inte har kunnat få den på husläkarmottagningen
  • din husläkarmottagning eller jourmottagning är stängd
  • du behöver vård snabbt men har inte behov av sjukhusets akutmottagning.

Akut sjukvård

Akutsjukhusen har akutmottagningar som är öppna dygnet runt. Hit kan du vända dig med allvarliga akuta tillstånd, så kallade livshotande tillstånd. Det kan till exempel vara bröstsmärtor, andningsbesvär, skallskador, medvetslöshet, svår akut huvudvärk, men även benbrott, djupa sårskador och större blödningar. Är du allvarligt sjuk ska du aldrig tveka att åka till akutsjukhus.

Om du är osäker kan du ringa .

I Stockholms län finns sju akutsjukhus: Capio S:t Görans sjukhus, Danderyds sjukhus, Karolinska Universitetssjukhuset Huddinge, Karolinska Universitetssjukhuset Solna, Norrtälje sjukhus, Södersjukhuset och Södertälje sjukhus. Vill du läsa mer om hur akut sjukvård fungerar klicka på länken Hälso- och sjukvård uppe till höger.

Behöver du ambulans ring 112!

Sex och samlevnadsmottagningar

Det finns flera olika mottagningar som arbetar med rådgivning och information om sex och samlevnad och som behandlar olika besvär och sjukdomar. Personalen som arbetar på mottagningarna har tystnadsplikt. Många tester och undersökningar är gratis, fråga när du beställer tid. Är du under 23 år kan du få samma hjälp på en ungdomsmottagning. Du kan även läsa mer om sex och samlevnad under temat Sex och samlevnad här på vardguiden.se. Du kan också ställa frågor om via internet. Se länkar uppe till höger.

Barnmorskemottagning/ Mödrahälsovård, MVC

På barnmorskemottagningen kan du göra graviditetstest, få rådgivning om preventivmedel och testa dig för olika könssjukdomar. Gravida får gratis mödravård genom hela graviditeten. Du har rätt att välja vilken barnmorskemottagning du vill gå till, men vissa mottagningar kan ha fullt och hänvisar då till en annan mottagning. Du kan även läsa mer under temat Sex och samlevnad och Gravid här på vardguiden.se. Du kan också ställa frågor via internet. Se länkar uppe till höger.

Barnhälsovård, BVC

Du kan själv välja vilken barnhälsovårdsmottagning du vill anlita, vissa mottagningar kan ha fullt och hänvisar då till en annan mottagning. Barnhälsovården ger stöd och råd för ditt barns allmänna utveckling. Om ditt barn är sjukt ska du vända dig till din familjs husläkarmottagning/vårdcentral. Du kan även läsa mer om barn genom att klicka på länken Tema Barn och föräldrar uppe till höger eller ringa Vårdomsorg på telefon om barn .

Vård i hemmet

Sjukvård i hemmet innebär att du får den vård du behöver hemma istället för att åka till husläkarmottagningen eller vårdas på sjukhus. Vänd dig till din husläkarmottagning för råd om sjukvård i hemmet eller för mer information. Vill du läsa mer om hur vård i hemmet fungerar klicka på länken Hälso- och sjukvård uppe till höger.

Psykiatrisk vård

Den psykiatriska vården är uppdelad i:

  1. Allmänpsykiatri, som vänder sig till vuxna.
  2. Barn- och ungdomspsykiatri.

Dessutom ingår missbruks- och beroendevård samt vård för olika typer av ätstörningar.

Akut psykiatrisk vård

Vuxna

Gemensamt för länet kan du vända till Stockholms läns psykiatriska akutmottagning på S:t Görans sjukhusområdet, dygnet runt på telefon 08-672 25 33.

Du kan även vända dig till jour- och öppenvårdsmottagningen i ditt område, se Sök vård.

Vill du läsa mer om hur psykiatrisk vård fungerar klicka på länken Hälso- och sjukvård uppe till höger.

Barn

För akut psykiatrisk vård för barn och ungdom ska du vända dig till barn- och ungdomspsykiatriska akutmottagningen, Södersjukhusets sjukhusområde, 08-616 69 00. Vardagar dagtid kan du även gå till barn- och ungdomspsykiatrins, BUP-mottagningar. Vill du läsa mer om hur psykiatrisk vård fungerar klicka på länken Hälso- och sjukvård uppe till höger eller Sök vård.

Specialistmottagningar

Det finns även olika typer av specialistvård som gynekologi, onkologi med mera. Till en specialist behöver du ofta en remiss från din husläkare. Är du osäker och fråga. Du kan även läsa mer om olika sjukdomar här på vardguiden.se. Klicka på Sjukdomar och hälsoråd längst upp på sidan.

Tandvård

I Stockholms län finns nära 2000 tandläkare. Knappt hälften av dem jobbar inom Folktandvården som ägs av landstinget och övriga arbetar på privata mottagningar.

Du har rätt att själv välja vilken tandläkare du vill ha. De flesta människor har sin ”egen” tandläkare, som skickar kallelser när det är dags för undersökning. På telefonkatalogens gula sidor hittar du telefonnummer och adress till både tandläkare och tandhygienister.

Barn och ungdomar får gratis tandvård till och med det år de fyller 19 år. Personer som är 19 till 29 år får subventionerad tandvård.