Skilsmässa eller separation där barn är inblandade kan ibland leda till konflikter om vårdnaden av barnen. Om ni inte kan komma överens finns det stöd och hjälp att få av samhället, främst via kommunens familjerättsenhet.
När ni har bestämt er för att gå skilda vägar, oavsett om ni är gifta eller sammanboende, följer ofta en kaotisk tid där många praktiska beslut ska tas, i synnerhet om det finns barn i familjen.
Om ni är gifta och önskar skilsmässa måste ni först och främst fylla i en skilsmässoansökan, som ni får av kommunens familjerättsenhet eller tingsrätten. Det går också att ladda ned formuläret via Domstolsverkets hemsida. Ansökan ska undertecknas av er båda och skickas in till Tingsrätten tillsammans med era personbevis och en ansökningsavgift.
Om ni inte är överens och en av er inte vill skriva under ansökan, räcker det med en underskrift för att dra i gång processen.
Om ni har minderåriga barn, oavsett om de är gemensamma eller inte, är det enligt lag obligatoriskt med en betänketid på minst sex månader innan skilsmässoprocessen startar. Detta gäller även om ni är helt överens om att fullfölja skilsmässan. Syftet med betänketiden är att skydda barnen från eventuellt förhastade beslut.
För gifta par utan barn finns inget krav på betänketid.
Om ni bestämmer er för att fullfölja skilsmässan när betänketiden har gått ut brukar det dröja någon månad innan skilsmässan blir formellt klar. Enligt lagen har alla gifta par automatiskt rätt till gemensam vårdnad om barnen. Ogifta sambopar har gemensam vårdnad om de kommit överens om detta och skrivit under ett avtal hos kommunens familjerättsenhet. Detta görs oftast i samband med barnets födelse, då också kommun för mer information.
Familjerättsenheten kan i samband med samarbetssamtal kostnadsfritt hjälpa till att skriva juridiskt bindande avtal när föräldrarna har lyckats komma överens om hur vårdnaden av barnen ska se ut.
Det är också vanligt att kommuner i samarbete med Advokatsamfundet erbjuder femton minuters gratis juridisk rådgivning vid speciella dropin-tillfällen.
Däremot erbjuds ingen övrig gratis juridisk hjälp av kommunen när det gäller bodelning eller bostadsfrågor.