Smittskyddslagen beskriver hur sjukvården, samhället och vi medborgare ska bete oss för att minska risken för epidemier och okontrollerbar smittspridning.
Enligt smittskyddslagen har vi alla ansvar för att hindra spridningen av smittsamma sjukdomar. Det kan till exempel vara att använda kondom vid sexuella kontakter om man har en sexuellt smittsam sjukdom eller att berätta för sin arbetsgivare om man har en smittsam tarmsjukdom och arbetar med mat. Om man misstänker att man är smittad måste man omedelbart se till att bli undersökt av läkare.
Smittskyddsläkaren ska se till att smittskyddslagen följs. Det är en myndighet som har skyldighet att följa rapporteringen av smittsamma sjukdomar i respektive landsting. För Stockholms läns landsting ansvarar Smittskydd Stockholm.
Smittskyddsinstitutet är den nationella myndighet som arbetar för ett bra smittskydd i Sverige och följer läget så att smittsamma sjukdomar inte sprids.
Smittskyddslagen omfattar cirka 30 allmänfarliga sjukdomar som riksdagen har bestämt är så allvarliga att de måste anmälas till smittskyddsläkaren och till Smittskyddsinstitutet. Utöver de allmänfarliga sjukdomarna finns ytterligare cirka 30 sjukdomar som regeringen har bestämt är anmälningspliktiga. Samtliga allmänfarliga sjukdomar, samt cirka 15 av de anmälningspliktiga sjukdomarna, är smittspårningspliktiga.
Allmänfarliga sjukdomar är särskilt allvarliga sjukdomar som kan leda till långvarig sjukdom eller ge svårt lidande.
All provtagning, vård och behandling är gratis för en person som man misstänker har utsatts för risk att bli smittad av en allmänfarlig sjukdom. Man har också rätt till det stöd och den vård som behövs för att man ska undvika att smitta andra. Om personen inte vill testa sig kan det bli nödvändigt med tvångsprovtagning.
Om man är smittad av en allmänfarlig sjukdom bör man genomgå behandling, men man måste inte. Däremot måste man följa de anvisningar som läkaren ger för att hindra att smittan förs vidare. En sådan anvisning kan vara att, vid sexuellt överförbar sjukdom, berätta om sin smitta för sin partner och att använda kondom under hela samlaget.
Några exempel på allmänfarliga sjukdomar är:
Du kan också dygnet runt prata med en sjuksköterska och få råd, . De som svarar kan även tala om vilken vårdcentral du är listad på.
För råd på arabiska ring 08-528 528 38.