Lagen om särskilt stöd och service till personer med vissa funktionsnedsättningar, LSS, är en rättighetslag. Syftet med lagen är att den som har en funktionsnedsättningar ska kunna leva ett så självständigt liv som möjligt.

Vem gäller lagen för?

LSS gäller för personer

  • med utvecklingsstörning, autism eller autismliknande tillstånd
  • med betydande och bestående begåvningsmässiga funktionsnedsättningar efter en hjärnskada i vuxen ålder
  • med andra varaktiga fysiska eller psykiska funktionsnedsättningar som inte beror på normalt åldrande och som finns kvar under lång tid.

Ansöka om LSS-insatser

Vart vänder man sig?

Om du eller ditt barn behöver insatser enligt Lagen om särskilt stöd och service till vissa funktionshindrade, måste du göra en ansökan. Det är socialnämnden eller motsvarande i din kommun som ansvarar för stödbesluten och stödinsatserna. Vanligtvis kan du kontakta din LSS-handläggare som är specialiserad inom detta område.

Läs mer på din kommuns webbplats eller kontakta en biståndshandläggare om du vill veta mer.

Om du vill överklaga

Om du inte är nöjd med ett LSS-beslut kan du överklaga. Om du får avslag på din ansökan ska du också få information om hur du gör när du vill överklaga beslutet.

LSS ger rätt till tio olika insatser

Landstinget ansvarar för den insats som heter rådgivning och annat personligt stöd. De övriga nio insatserna ansvarar kommunen för.

  • Rådgivning och annat personligt stöd
  • personlig assistans
  • ledsagarservice
  • kontaktperson
  • avlösarservice i hemmet
  • korttidsvistelse utanför hemmet
  • korttidstillsyn för ungdomar över tolv år
  • boende i familjehem eller bostad med särskild service för ungdomar över tolv år som behöver bo utanför föräldrahemmet
  • bostad med särskilt service eller annan särskilt anpassad bostad för vuxna
  • daglig verksamhet.

Rådgivning och annat personligt stöd

Rådgivning och annat personligt stöd innebär att du kan få tillgång till kvalificerat expertstöd utifrån medicinsk, psykologisk, social och pedagogisk yrkeskompetens.

Personlig assistans

Du som behöver hjälp med dina grundläggande behov kan få hjälp av en personlig assistent. Antingen får du ekonomiskt stöd så att du själv kan anställa en assistent eller så får du hjälp via kommunen. Assistenten kan hjälpa dig med till exempel påklädning, personlig hygien, måltider och förflyttning.

För personlig assistans delar kommunen och Försäkringskassan på ansvaret. Kommunen ansvarar för personlig assistans upp till 20 timmar i veckan. Om du behöver assistans utöver det är det Försäkringskassan som ansvarar. Du har möjlighet att få assistentersättning och själv anställa en eller flera assistenter.

Ledsagarservice

För dig som tillfälligt behöver hjälp med att komma ut i samhället och kanske besöka en vårdinrättning eller gå en promenad, men som inte behöver en assistent, finns det möjlighet att få hjälp av en ledsagare.

Kontaktperson

En kontaktperson kan fungera som en vän för dig som har ett funktionshinder. Kontaktpersonen hjälper dig att komma ut i samhället och få kontakt med andra människor.

Avlösning i hemmet

Avlösarservice är en tillfällig stödinsats som ger anhöriga eller familjehemsföräldrar möjlighet till avlastning, så att de till exempel kan åka på semester.

Korttidsvistelse utanför hemmet

Barn med funktionsnedsättning har rätt att vara en viss tid i ett särskilt korttidshem, hos en stödfamilj, på läger eller liknande. Stödinsatsens syfte är att ge den som har en funktionsnedsättning miljöombyte, men också att anhöriga ska få avlastning och möjlighet att vila.

Korttidstillsyn för ungdomar över tolv år

Ungdomar över tolv år som har en omfattande funktionsnedsättning har rätt till tillsyn utanför hemmet före och efter skolan samt under lovdagar, studiedagar och sommarlov.

Boende i familjehem eller i bostad med särskild service för barn och ungdomar

Barn och ungdomar som inte kan bo hos sina föräldrar kan ha rätt att bo i en annan familj eller i en bostad med särskild service. Detta ska vara ett komplement till föräldrahemmet både för barn som kan bo hos föräldrarna en del av tiden och för dem som inte kan bo hemma alls.

Boende med särskild service för vuxna eller annan särskilt anpassad bostad

Boendet kan utformas på olika sätt, men det vanligaste formerna är gruppbostad och servicebostad som är bemannade med personal. Man kan också ha rätt att få en särskilt anpassad bostad anvisad av kommunen.

Daglig verksamhet

personer som är i yrkesverksam ålder, och som inte jobbar eller studerar har rätt till daglig verksamhet.