Tandreglering, ortodonti, betyder att tänderna ”rätas till”, det vill säga flyttas till rätt plats. Detta måste ske varsamt och långsamt, annars kan tänderna skadas. Om ditt barn har tänder som inte kommer rätt i tandraden eller om en eller flera tänder är felställda kan han eller hon behöva tandreglering.

Vid tandreglering måste man oftast använda någon tandteknisk lösning, en tandställning. Det kan till exempel vara en gom av plast som du eller ditt barn lätt kan ta ur för att göra ren, eller en räls som sitter fastklistrad på tänderna.

I de flesta fall tar tandreglering upp till ett par år. Under behandlingstiden måste tandställningen kontrolleras flera gånger hos tandläkaren.

Det är inte ovanligt att tänderna bryter fram lite snett eller på fel plats i munnen. Ofta ordnar sig detta utan att man behöver göra något. Tänderna rättar till sig själva allt eftersom ansiktsskelettet växer. Men om det fortsätter vara ont om plats i munnen kommer kanske tanden alltför snett i tandraden. Då kan det räcka med att ta bort en eller ett par tänder för att skapa plats.

Särskilt framtänder kan vara viktiga att rätta till. Annars kan en felställd tand störa andra tänder som växer. Det kan hända att felställda tänder orsakar störningar i utvecklingen av bettet.

Här på Vårdomsorg.se kan du läsa mer om Tandreglering mottagningar hittar du vilka mottagningar som utför tandreglering, deras adresser samt väntetider.