Sjukhusvård kan innebära både vårdbesök och inläggning på sjukhus.
En stor del av de behandlingar och undersökningar som görs på sjukhusen sker inom den öppna vården. Det betyder att du kommer till mottagningen för undersökning eller behandling och får gå hem igen när den är avslutad. Om du läggs in och får stanna på sjukhuset för att exempelvis opereras eller genomgå en behandling vårdas du i den slutna vården.
Dagkirurgi är en metod som blivit allt vanligare när det gäller många typer av operationer. Dagkirurgi betyder att du kommer in på sjukhuset, får din behandling eller operation och lämnar sjukhuset samma dag.
Om du läggs in på sjukhus för att göra en undersökning eller behandling skrivs du in på en vårdavdelning. Kommer du via sjukhusets akutmottagning kan det hända att du läggs in på en observations- eller intagningsavdelning under något dygn innan du flyttas till en vårdavdelning.
Även om du är inlagd på en avdelning behöver du ofta göra undersökningar eller behandlingar på andra platser inom sjukhuset. Om du har svårt att förflytta dig själv eller tycker att det är besvärligt att hitta följer personalen med dig.
På avdelningen besöker läkarna och sjuksköterskorna patienterna med jämna mellanrum, för att följa upp hur patienterna mår och bedöma vilken vård som behövs. Du kan själv ställa frågor till personalen. Vill du hellre diskutera i enrum med en läkare eller sköterska kan du be om det.
Ofta har du möjlighet att få en egen telefon inkopplad vid din säng. Kostnaden för telefonen kommer på din hemtelefonräkning. Du kan även använda din egen mobiltelefon.
En del avdelningar har särskilda besökstider då dina närstående kan komma och hälsa på. Personalen på avdelningen kan berätta vilka tider som gäller. Du bör också berätta för personalen om de får tala om för dina anhöriga att du är inlagd. De har tystnadsplikt och får inte berätta något om dig om du inte ger ditt tillstånd.
När du skrivs ut från en vårdavdelning kan det hända att du behöver fortsatta behandlingar, som rehabilitering eller uppföljande undersökningar. Din läkare på sjukhuset berättar vad som ska hända och ordnar så att du får den vård du behöver antingen på någon av sjukhusets mottagningar eller på annan mottagning.
Om du behöver Mina vårdkontakter.
Har du någon anhörig som vårdas på sjukhus? Du som är anhörig kan också behöva stöd. Det ges till exempel i form av samtal. Du kan också få stöd från en stödorganisation. De kan ge dig information och hjälpa dig att få kontakt med andra i liknande situation.