Sjukhus kan delas in i två olika grupper; akutsjukhus och närsjukhus/lokala sjukhus. Det finns också speciella kliniker och sjukhus för äldresjukvård, så kallade geriatriska kliniker.

Du har rätt att välja vilket sjukhus du vill gå till. Väntetiderna till olika undersökningar och behandlingar kan variera mellan sjukhusen. Det kan också skilja lite mellan vilka specialiteter som finns på sjukhusen.

Akutsjukhus

Akutsjukhusen har akutmottagningar som är öppna dygnet runt. Hit kan du vända dig med allvarliga akuta tillstånd, till exempel bröstsmärtor, andningsbesvär, skallskador, medvetslöshet, svår akut huvudvärk, benbrott, djupa sårskador och större blödningar.

Om du är osäker kan du ringa .

Akutsjukhusen har också öppen och sluten vård inom specialiteterna invärtesmedicin, allmänkirurgi, ortopedi, urologi, hjärtsjukvård och kvinnosjukvård.

I Stockholms län finns sju akutsjukhus:

  • Capio S:t Görans sjukhus AB
  • Danderyds sjukhus
  • Karolinska Universitetssjukhuset, Huddinge
  • Karolinska Universitetssjukhuset, Solna
  • Norrtälje sjukhus
  • Södersjukhuset
  • Södertälje sjukhus

Karolinska Universitetssjukhuset, i Solna och Huddinge, har fler specialiteter än de andra sjukhusen och är högt specialiserat inom vissa områden. Inom universitetssjukhuset bedrivs också forskning och utbildning.

Akutmottagning barn

Astrid Lindgrens barnsjukhus vid Karolinska universitetssjukhuset i Solna har akutmottagning för akut sjuka barn, för både medicinska och kirurgiska problem. För medicin är övre åldersgränsen 18 år. För kirurgi är den 15 år. Barnklinikerna på Karolinska universitetssjukhuset i Huddinge och Sacchska Barnsjukhuset på Södersjukhuset har akutmottagning dygnet runt för barn med medicinska problem.

Akutmottagning ögon

S:t Eriks ögonsjukhus har akutmottagning för dig med akuta ögonproblem.

Närsjukhus

Närsjukhus och lokala sjukhus är mindre sjukhus som finns på flera håll i länet. Här finns flera olika specialiteter samlade, vilka som finns kan variera från sjukhus till sjukhus.

På närsjukhus och lokala sjukhus sker behandlingen främst i öppen vård. Men det kan också finnas avdelningar där patienter kan läggas in för vård, till exempel äldresjukvård eller ätstörningsvård.

Närsjukhusen har inte akutmottagningar som är öppna dygnet runt men de flesta har möjlighet att ge akuta tider efter telefonkontakt under kontorstid.

Läs mer

Läs mer i menyn till vänster eller genom att klicka på länkarna uppe till höger.