Om du har en kvinnlig vän, anhörig, granne eller arbetskamrat som du vet eller misstänker är utsatt för våld eller hot i en relation så finns det olika jourer, centrum och föreningar dit du kan du vända dig. Där kan du få råd om hur du kan stötta henne på bästa sätt.

Många kvinnor väljer att inte polisanmäla. De känner att de bara vill glömma och gå vidare med sina liv. Att polisanmäla den som misshandlar är en viktig markering för den personen och omgivningen på att han har gjort fel. Det ger dessutom en möjlighet att få hjälp att förändra sitt beteende. Som anhörig kan du stötta och hjälpa i processen att anmäla.

Vid en icke akut situationen kontakta polisen, 114 14 och om situationen blir akut ring 112.

Kriscentrum för kvinnor i Stockholms stad, jourtelefon

På Kriscentrum för kvinnor, som är Stockholms stads egen kvinnojour, kan våldsutsatta kvinnor få skydd, stöd och en fristad. Hit kan även du som anhörig vända dig för att få råd.

Sveriges Kvinnojourers Riksförbund, SKR

SKR är ett riksförbund för kvinnorjourer, tjejjourer, anhörigföreningar och föreningar som vill motverka mäns våld mot kvinnor.

Riksorganisationen för kvinnojourer och tjejjourer i Sverige, ROKS

ROKS är en sammanslutning av självständiga kvinnojourer, tjejjourer och andra ideella kvinnoföreningar.

Alla kvinnors hus

Alla kvinnors hus är en ideell, feministisk, politiskt obunden medlemsförening.

Brottsofferjourer (BOJ)

BOJ är en ideell organisation som samarbetar med polismyndigheten, socialförvaltningen, hälso- och sjukvården, rättsväsendet, kyrkan och andra frivilligorganisationer. BOJ är ett komplement till samhällets hjälpinsatser.

Systerjouren Somaya

Somaya är en ideell förening som vänder sig till dig som är invandrarkvinna eller -tjej som blivit misshandlad, hotad och/eller våldtagen. Jourkvinnorna behärskar många av de språk som talas i muslimska länder.

Terrafem

Rikstäckande jourtelefon för kvinnor och tjejer med utländsk härkomst.

Övriga stödverksamheter

Det finns även många andra verksamheter som stöder dem som blivit utsatta för våld och deras anhöriga. Klicka på länkarna till höger.

Sök vård

Du kan alltid vända dig till en vårdcentral/husläkarmottagning, psykiatrisk mottagning eller akutpsykiatrisk mottagning för att få hjälp.

Adress och telefonnummer till en vårdmottagning hittar du under Hitta vård och omsorg upptill på sidan. Nu finns även möjlighet att kontakta vissa mottagningar och beställa en tid via internet. .

Läs mer

Läs mer i menyn till vänster eller genom att klicka på länkarna uppe till höger