Innan du reser till något land utanför Europa är det viktigt att du ser över vilka vaccinationer du behöver ha. Kontakta en vaccinationsmottagning eller vårdcentral minst 4-6 veckor före din avresa. De kan tala om för dig vilka vaccinationer du behöver för ditt resmål. Du bör vara vaccinerad mot difteri, stelkramp och polio inför alla utlandsresor. I vissa länder är det också viktigt att ha ett bra skydd mot malaria.
Kontakta din vaccinationsmottagning i god tid innan du reser, helst en månad eller längre före resan. Av dem får du veta vad du bör vaccinera dig mot.
Infektionsläget i världen förändras ständigt. Infektioner kan uppstå, spridas och stanna upp för att sedan spridas igen. Därför är det svårt att hålla dessa uppgifter aktuella. Information om vaccinationer för utlandsresa är färskvara. Reglerna för vaccination skiljer sig också åt mellan olika länder.
Personer som reser till samma land upptäcker ibland att de har fått olika råd om vaccination. Det betyder inte nödvändigtvis att det ena är rätt och det andra fel. Vad du vaccineras mot beror på din hälsa, vad du tidigare är vaccinerad mot, hur länge du ska vara borta och om du reser på landet eller stannar mest på en turistort.
Detta är bra att känna till så du inte blir orolig.
Allmänt kan man säga att när du reser utomlands bör du vara vaccinerad mot difteri, stelkramp och polio. Dessa vaccinationer infördes som grundskydd på 1950-talet. Du är alltså troligtvis vaccinerad, men ingen vaccination varar för evigt. De behöver fyllas på om det gått många år sedan senaste dosen.
Inför resa till vissa länder måste du även vaccineras mot hepatit (gulsot) och ta malariatabletter. Hör med din vaccinationsmottagning eller vårdcentral.
När vi tänker på vår hälsa i samband med en utlandsresa tänker vi oftast på vaccination. De största problemen när vi reser utomlands är dock inte infektioner utan olycksfall och vanliga sjukdomar som man inte kan vaccineras mot.
Det finns sjukdomar du kan undvika genom förebyggande åtgärder. Exempel på dessa är hiv och andra sexuellt överförbara infektioner, snäckfeber, magsjuka och många tarminfektioner som salmonella och dysenteri. Det är bra att läsa på hur du skyddar dig mot dessa infektioner. Information om flera av dem hittar du under Sjukdomar och råd upptill på denna sida.
Tänk också på att alltid ta med dig kondom så att du inte riskerar att smittas med sexuellt överförbara sjukdomar.
Har du en kronisk sjukdom, är gravid eller har barn och planerar att vara borta länge under enkla förhållanden behöver du särskild rådgivning. Tala med din husläkare och barnläkare för barnen. Du kan också fråga din husläkare, barnmorska eller BVC-sjuksköterska som kan tala om vart du ska vända dig.
Om du är osäker på hur du ska göra kan du dygnet runt fråga en sjuksköterska via internet och få ett personligt svar inom två timmar genom att logga in på Mina vårdkontakter.
Du kan även dygnet runt prata med en sjuksköterska och få råd, . De som svarar kan även tala om vem som är din husläkare.
Vårdcentralen kan vaccinera dig mot vissa sjukdomar.
Adress och telefonnummer hittar du genom att klicka på mottagningen under Hitta vård och omsorg upptill på sidan. Du kan även kontakta vissa mottagningar och beställa en tid via internet. till höger.
För att hitta en vaccinationsmottagning kan du till exempel söka i Gula sidorna. I dagsläget har Stockholms läns landsting inte avtal med vaccinationsmottagningarna och därför kan du inte hitta dem i vår databas.
Läs mer genom att klicka på länkarna uppe till höger.