Ultraljud är en undersökningsmetod som bland annat används för att beräkna datum för förlossningen, för att se om det finns fler än ett foster och för att upptäcka eventuella missbildningar hos barnet. Ultraljudsundersökningen brukar göras i den 17:e till den 20:e graviditetsveckan.
Alla gravida kvinnor erbjuds att göra en undersökning med ultraljud i graviditets-vecka 17–20. Vid undersökningen sänds svaga ljudvågor in i livmodern. Ekot som studsar tillbaka omvandlas av en dator till rörliga bilder som visas på en bildskärm.
Hittills har man inte sett att ultraljud har någon skadlig inverkan på barnet, men för säkerhets skull ska ultraljudsundersökningar bara göras av medicinska skäl.
Ultraljudsundersökningar görs i graviditetsvecka 17–20 dels för att beräkna datum för förlossningen och för att se om kvinnan väntar fler än ett barn, dels för att upptäcka allvarliga missbildningar hos barnet, till exempel stora ryggmärgsbråck eller bråck i bukväggen. Ultraljudet är alltså en fosterdiagnostisk undersökning. Om man skulle upptäcka en avvikelse kan de blivande föräldrarna erbjudas vidare utredning med exempelvis fostervattensprov. Kvinnor som löper ökad risk att få barn med missbildningar som till exempel ryggmärgsbråck eller hjärtfel får göra en mer omfattande ultraljudsundersökning.
Ibland vill de blivande föräldrarna veta om det är en pojke eller en flicka. Om det syns tydligt vid ultraljudsundersökningen kan föräldrarna få besked om det, men ingen särskild tid ägnas åt att ta reda på barnets kön.
Ultraljud används också som en del i en så kallad KUB-undersökning, då man undersöker sannolikheten att barnet har Downs syndrom eller vissa andra kromosomavvikelser. Med hjälp av ultraljud mäter man en vätskespalt i fostrets nacke. Läs mer om undersökningen under Fosterdiagnostik.
Ultraljudsundersökningar kan också göras senare under graviditeten för att kontrollera om barnet växer som det ska, hur det ligger och hur stor mängden fostervatten är. Ibland mäter man också blodflöden i navelsträngen. Ultraljudsundersökningar senare under graviditeten görs om barnmorskan misstänker att barnet inte växer normalt eller om det uppstår komplikationer, men också när den gravida kvinnan väntar tvillingar och man vill kontrollera att båda barnen växer som de ska.
Du behöver inte förbereda dig på något särskilt sätt, men det kan vara bra att dricka vatten så att du är kissnödig när det är dags för undersökningen. En fylld urinblåsa lyfter nämligen upp livmodern från bäckenhålan, vilket gör bilden tydligare.
Du får ha på dig kläderna under hela undersökningen men får dra upp tröjan och kanske knäppa upp byxorna för att blotta magen.
Du får ligga på rygg på en brits. En gelé som underlättar undersökningen stryks på magen och barnmorskan eller läkaren för sedan ultraljudsapparaten över din mage. Apparaten sänder svaga ljudvågor in i livmodern och registrerar ekot som kommer tillbaka. En dator omvandlar signalerna till en bild, som visas på en bildskärm. Fostrets kroppsdelar mäts och man gör flera registreringar för att se att allt står rätt till och för att kunna räkna ut datum för förlossning. Undersökningen tar 15–25 minuter. Hur lång tid det tar beror på hur barnet ligger just då och hur lätt det går att se och mäta barnet.
Du får direkt veta vad ultraljudet visar i samband med undersökningen.
Många gånger går det att få med sig en bild på barnet från undersökningen. En del mottagningar kan även göra en inspelning på dvd. Det kan vara bra att fråga innan, för oftast måste du ta med dig en egen dvd-skiva.
Hittills har man inte sett att ultraljudsundersökningar har någon skadlig inverkan på barnet, men för säkerhets skull ska undersökningen bara göras av medicinska skäl.
Ultraljudsundersökning i vecka 17–20 i graviditeten är kostnadsfri, liksom övriga ultraljudsundersökningar som görs på remiss från mödrahälsovården.
Undrar du över något inför undersökningen? Du kan alltid kontakta din barnmorska eller mottagningen som ska göra ultraljudsundersökningen.
Du kan dygnet runt fråga en sjuksköterska via internet och få ett personligt svar inom två timmar genom att logga in på Vårdomsorgs e-tjänst Mina vårdkontakter.