Tyfoidfeber är en allvarlig sjukdom som orsakas av en salmonellabakterie, Salmonella typhi. Det är störst risk att bli smittad i tropiska och subtropiska länder. Sjukdomen smittar genom förorenat vatten eller mat. Typiska tecken är hög feber, huvudvärk, värk i muskler och så småningom diarréer. Ett vaccin mot tyfoid ger ett visst skydd mot sjukdomen. Kontakta en vårdcentral eller infektionsklinik om du får feber och frossa efter en utlandsresa.

Tyfoidfeber drabbar 10-20 personer i Sverige varje år. I stort sett alla har blivit smittade i tropiska eller subtropiska länder. Medan andra salmonellabakterier sällan ger blodförgiftning ger tyfoidbakterien alltid blodförgiftning. Tyfoid är en allvarlig sjukdom som i regel kräver sjukhusvård.

Vanligen blir man infekterad genom förorenad mat eller dryck. Bakterierna finns i avföringen hos smittsamma personer och kan smitta från person till person till exempel genom dålig handhygien. Liksom vid annan salmonellainfektion är personer med dåligt immunförsvar, spädbarn och äldre mest mottagliga.

Symtom på tyfoidfeber

Symtomen kommer vanligen 10-14 dagar efter smitta men det kan någon enstaka gång dröja upp till fyra veckor. Under den första feberveckan kan man vara förstoppad. Diarréer brukar komma den andra veckan.

Typiska tecken för tyfoidfeber är:

  • hög feber, ofta runt 39-40 grader
  • huvudvärk
  • muskelvärk
  • långsam puls, trots hög feber
  • små blekröda utslag på bålen
  • hosta
  • förvirring.

Om sjukdomen inte behandlas kan den leda till flera olika komplikationer som kan bli livshotande.

Förebygga tyfoidfeber

Smitta

Tyfoid smittar genom förorenat vatten eller mat. Den kan även överföras från person till person, men det är mer sällsynt.

Risken för smitta minskar om man äter nytillagad mat som är ordentligt kokt eller stekt.

Det är alltid bra att koka vatten eller köpa vatten på flaska när man vistas i länder med lägre hygienisk standard än i vårt land. Om du inte har möjlighet att koka vattnet kan även ett keramiskt filter fungera som vattenrening. Sallader och annan mat som inte värms upp ordentligt kan innehålla smitta.

Efter behandling med antibiotika och när diarréerna upphör minskar risken att smitta andra. Personer som arbetar med mat eller inom sjukvården får inte arbeta så länge de bär på smittan.

Vaccination mot tyfoidfeber

Det finns vaccin mot tyfoid som ger ett relativt bra men inte fullständigt skydd. Framförallt bör man tänka på att vaccinera sig om man ska vistas en längre tid där smittrisk finns och den hygieniska standarden är dålig. Vaccinationsskyddet behöver förnyas efter tre år.

Fråga om råd

Om du är osäker på hur du ska göra kan du dygnet runt fråga en sjuksköterska via internet och få ett personligt svar inom två timmar genom att logga in på Mina vårdkontakter, se länk.

Du kan även dygnet runt prata med en sjuksköterska och få råd, . De som svarar kan även tala om vilken vårdcentral du är skriven på.

På andra språk

  • För råd på arabiska ring 08-528 528 38.
  • För råd på bosniska, kroatiska eller serbiska ring 08-528 528 96.

Sök vård

Om du får feber och frossa efter att ha varit utomlands ska du vända dig till din vårdcentral eller infektionsklinik. Även om du fortfarande befinner dig utomlands när symtomen uppkommer är det viktigt att du snabbt söker vård.

Adress och telefonnummer till en vårdmottagning hittar du genom att klicka på Hitta vård och omsorg. Det finns även möjlighet att kontakta vissa mottagningar och beställa en tid via internet. .

Undersökning

Om man misstänker tyfoidfeber tas odlingsprov från avföring, blod och urin.

Behandling av tyfoidfeber

Tyfoidfeber behandlas med antibiotika. Som regel behöver man vårdas på sjukhus.

Läkemedel

Läs mer genom att klicka på länken Tyfoidfeber - rekommenderade läkemedel.