Tvångssyndrom är när en person lider av tvångstankar och/eller tvångshandlingar. Tvångstankar är återkommande, ofrivilliga tankar som är svåra eller omöjliga att slå bort. Tvångshandlingarna lindrar, åtminstone tillfälligt, den ångest som tvångstankarna orsakar. Kontakta din vårdcentral om du har tvångstankar eller tvångshandlingar som skapar problem i din vardag.
Om du har tvångssyndrom inser du nog att dina tankar är orimliga och att dina tvångshandlingar är onödiga. Men du känner ändå att du måste utföra dem. Vanliga tvångstankar är "tänk om", till exempel "tänk om jag har glömt spisen på", "tänk om det börjar brinna", "tänk om jag har fått en smittsam sjukdom", eller "tänk om jag sticker en kniv i mitt barn".
Andra tvångstankar kan handla om ett behov av kontroll eller att det ska kännas "precis rätt" när man utför vardagliga rutinhandlingar.
Tvångstankarna väcker kraftig psykiatrisk öppenvårdsmottagning om dina eller en anhörigs tvångstankar eller tvångshandlingar innebär ett lidande eller funktionsnedsättning.