Tinnitus, oljud i öronen, förekommer oftast i samband med hörselskada, men kan även drabba personer som hör normalt. Det kan vara mycket besvärande. Individuell behandling kan ge lindring då bot inte finns. Undvik kaffe. Hörapparatanpassning är ett bra första steg. I svårare fall kan medicinering, sjukskrivning och psykologkontakt bli aktuella.
I Sverige har nästan 1,5 miljoner människor erfarenhet av tinnitus. Av dessa har cirka 100 000 så svåra besvär att deras dagliga liv påverkas.
Tinnitus drabbar även barn och ungdomar. Man anser att det idag finns en ökad risk att drabbas av tinnitus om man vistas i miljöer med höga ljudnivåer.
Tinnitus är inte en sjukdom utan ett symtom. Den vanligaste förklaringsmodellen är att innerörats funktion är skadad och ger upphov till en form av "fantomljud".
Tinnitus ska inte förväxlas med exempelvis lågfrekvent buller som kan förekomma i bostadshus på grund av fläktsystem och andra ljudkällor.
Tinnitus kan beskrivas som en ljudsensation i öronen som inte kan uppfattas av omgivningen. Nästan alla människor har vid något tillfället upplevt att det kan ringa, pipa, susa eller brusa i öronen. I de flesta fall är det tillfälligt och glöms bort snabbt. För en del personer kan dock tinnitus bli plågsam, jämförbart med att ha kronisk smärta. Av den anledningen tycker många att uttrycket "öronsus" är missvisande.
Fyra av fem personer med tinnitus har också nedsatt hörsel. Meniéres sjukdom och otoskleros är exempel på andra öronåkommor som ofta medför tinnitus.
Felaktigt bett, skallskada, vissa mediciner, mental stress och pisksnärtskada i nacken, så kallad whiplash, är andra orsaker att drabbas av tinnitus.
Om du inte har tinnitus och det känns som om det slagit lock för öronen efter en discokväll, konsert eller jobbet, är det ett varningstecken. Använd hörselskydd eller öronproppar nästa gång.
Även om det inte finns något botemedel mot tinnitus, så finns det lindring.
Om du är osäker på hur du ska göra kan du dygnet runt fråga en sjuksköterska via internet och få ett personligt svar inom två timmar genom att logga in på Mina vårdkontakter. Här får alla som frågar svar.
Du kan även dygnet runt prata med en sjuksköterska och få råd, . De som svarar kan även tala om vem som är din husläkare.
För råd på arabiska ring 08-528 528 38.
För råd på bosniska, kroatiska eller serbiska ring 08-528 528 96.
Tinnitus kan i sällsynta fall vara tecken på en allvarlig sjukdom.
Kontakta din husläkare:
Adress och telefonnummer till en vårdmottagning hittar du genom att klicka på Hitta vård och omsorg upptill på sidan. Nu finns även möjlighet att kontakta vissa mottagningar och beställa en tid via internet. uppe till höger.
Först gör läkaren en allmän kroppsundersökning som sedan fortsätter med en extra noggrann öronundersökning och hörseltest. Du får också själv beskriva hur du upplever din tinnitus.
Tinnitus kan inte botas genom kirurgiska ingrepp. Dess innersta orsak är fortfarande okänd. Nya rön om hjärnans funktion kring signalbehandling och känslomässiga reaktioner är utgångspunkten för att hitta sätt att lindra.
I behandlingen fokuserar man på att lindra och förbättra upplevelsen av tinnitus. Behandlingen är individuellt anpassad för varje person. Målet är att bli fri från de negativa känslor som ofta är förknippade med tinnitus, att öka förmågan att kunna hantera tinnitus och uppleva minskade besvär och få förbättrad livskvalitet.
Eftersom de flesta tinnitusdrabbade också har hörselnedsättning börjar behandlingen ofta med att du får pröva ut en hörapparat. Samtidigt har hörapparatljudet ofta en maskerande effekt på tinnitus. I andra fall kan en speciell maskeringsapparat provas ut. Den skapar ljud för att avleda tinnitusupplevelsen.
Sjukgymnastik är en åtgärd som är populär. När tinnitus är så kraftig så att koncentrationsförmåga och nattvila är allvarligt störda kan det ibland bli aktuellt med sjukskrivning, medicinering och psykologkontakt.
Läs mer genom att klicka på länkarna uppe till höger.