Testikelcancer är den vanligaste cancerformen hos män mellan 20 och 45 år. Orsaken är inte helt känd. Det vanligaste tecknet är att en testikel plötsligt blivit större och känns svullen. Den kan även kännas hård och knölig. Kontakta din vårdcentral vid dessa besvär eller om du har diffusa smärtor eller tyngdkänsla i pungen.
Testikelcancer finns i två former:
Testikelcancer sprider sig oftast via lymfbanorna som finns längs ryggraden, oftast i höjd med njurarna och neråt. Ibland sprider sig testikelcancern även via blodet och då oftast till lungorna. Läs mer på strålbehandling.
Har cancern spridit sig behandlas du med strålbehandling eller cytostatika under en längre tid.
De flesta som insjuknar i testikelcancer av typen seminom blir botade.
Om din testikelcancer är ett non-seminom som inte spridit sig kan det räcka med operation.
Om tumören har vuxit in i blodkärl kommer du rekommenderas tilläggsbehandling med cytostatika. Om tumören inte har vuxit in i blodkärl kommer du själv få ta ställning till om du vill ha tilläggsbehandling.
Mer än hälften av alla patienter med non-seminom behöver behandlas vidare med cytostatika.
Om cancern har spridit sig till andra delar av kroppen kommer du behandlas med cytostatika under en längre tid. Om det finns tumörrester kvar efter behandlingen kan du även behöva opereras.
De flesta som får non-seminom testikelcancer blir botade.
Din förmåga att få biologiska barn påverkas av behandlingen. Efter en behandling med cytostatika och strålbehandling är många män sterila under en tid. Men bildningen av spermier återkommer och de flesta män får tillbaka sin spermieproduktion efter ett par år.
Vissa män får inte tillbaka sin spermieproduktion, de förblir sterila. Det är därför man helst fryser spermier innan den första operationen.