Tandvårdsrädsla är mycket vanligt. Såväl barn som vuxna kan känna obehag inför besöket hos tandläkare eller tandhygienist. Ibland vet man inte själv vad det beror på. Tandvårdspersonalen vet hur man bemöter och behandlar patienter med tandvårdsrädsla, till exempel genom samtal och avslappning.

Tandvårdsrädsla kan bero på att man har dåliga erfarenheter av tandvård, men många vet inte ens själva varför de känner ångest inför tandläkarbesöket. Det svåraste steget för en tandvårdsrädd person är många gånger att ta kontakt med en tandläkare.

Barn som är rädda för att gå till tandläkaren

En del barn kan vara oroliga när de ska gå till tandläkaren. Rädslan kan bottna i något de själva upplevt, men även bero på något de hört andra beskriva. Rädslan inför det nya och okända inverkar också. De flesta barn blir mindre oroliga när de väl får träffa tandläkaren.

Det finns specialister inom barntandvård som samarbetar med psykologer för att hjälpa barn komma över sin rädsla med hjälp av kognitiv beteendeterapi. Tala med ditt barns tandläkare som kan remittera er vidare till barnspecialisttandläkare vid Folktandvården eller Karolinska Institutet. Det finns även remissinstans till auktoriserade privata barntandvårdsspecialister.

Se filmer

På 1177.se finns ett flertal pedagogiska filmer för barn. Bland annat filmen om Praktikertjänst.

Behandling

De flesta tandläkare har goda kunskaper om hur man bemöter och behandlar patienter med tandvårdsrädsla. Ofta hjälper det att tandläkaren talar med dig och förklarar precis vad som kommer att hända under undersökningen och behandlingen.

Det är viktigt att du får tala med en tandläkare som tar din rädsla på allvar och lyssnar på dig. När du känner dig beredd börjar man behandlingen mycket försiktigt, små steg åt gången. Vanligt är att man också tränar avslappning.

Om du fortfarande är mycket rädd efter en mjuk start finns det flera andra behandlingsmetoder. Du kan till exempel få lugnande medicin eller behandling med lustgas som stöd. Akupunktur eller hypnos är andra metoder som kan hjälpa dig att komma över din rädsla. Om det är nödvändigt kan du även få behandling under narkos. För vissa patienter med mycket svår tandvårdsrädsla kan fobibehandling vara ett alternativ.

Viktigast för att du ska bli fri från din tandvårdsrädsla är att du och din tandläkare tillsammans kommer överens om hur ni ska göra.