Tand- och munhälsan betyder mycket för att man ska må bra. Äldre har idag vanligen bra tänder. En studie gjord på 70-åringar i Västsverige visar att för 40 år sedan var 52 procent tandlösa, medan det bara var 8 procent år 2000. Många tappar i 80-årsåldern kontakten med sin tandläkare.

Även om dagens pensionärer är måna om sina tänder kan tandhälsan bli kritisk när man kommer upp i 80-årsåldern. När ålderskrämporna blir allt fler och besvärande och orken begränsad tappar många lätt kontakten med sin tandläkare. Man avbokar de regelbundna tandläkarbesöken, skjuter på dem och det blir inte av att boka någon ny tid.

I den här åldern är det många som tar läkemedel som gör att man blir torr i munnen. Muntorrhet är en stor risk för munhälsan.

Hälsosamtal för 75-åringar

När patienter som inte varit hos tandläkaren på länge väl kommer dit kan tänderna vara i mycket dåligt skick. Man kan till exempel ha trasiga tänder, djupa tandköttsfickor och/eller tandlossning. Liksom de naturliga tänderna behöver tandimplantat vårdas och följas upp regelbundet hos tandläkaren.

Tandläkarna önskar ett bättre samarbete med primärvården för att tandhälsan ska ses som en del av allmänhälsan och viktig för den äldre patientens totala välbefinnande. Sedan 2008 erbjuder vissa vårdcentraler i Stockholm ett hälsosamtal med distriktssköterskan för 75-åringar då man också diskuterar tuggförmåga och muntorrhet.

Munhälsobedömning

För alla som har kommunal omsorg av större omfattning, till exempel hemtjänst tre gånger om dagen och nattillsyn, finns munhälsobedömning och nödvändig tandvård.

Munhälsobedömning betyder att en tandhygienist kommer hem en gång per år för att bedöma munhälsan och ge råd till patient och/eller omvårdnadspersonal. Detta betalas av landstinget.

Om patienten behöver nödvändig tandvård betalas den inom samma högkostnadskydd som läkarbesök. För att få denna förmån ska patienten ha ett tandvårdsstödsintyg som skrivs ut av biståndsbedömaren.

Muntorrhet

Saliven har en viktig roll. Den ska spola bort bakterier i munnen. När produktionen av saliv minskar ökar bakterierna.

Muntorrhet gör det svårare att hålla tänderna rena. Det kan finnas olika orsaker till att man blir torr i munnen, men oftast är det läkemedel. Man kan också bli muntorr av dålig aptit eller för att man är deprimerad.

Fluor skyddar

Fluortandkräm är bra att borsta tänderna med. Tuggtabletter med fluor är ett bra komplement. Det finns också sköljvätskor som innehåller fluor. Den förebyggande vården är viktig för tandhälsan.

Vällagad mat behövs för att kroppen ska få rätt näring. Det är också viktigt att äta på regelbundna tider, men när man blir äldre kan man behöva äta oftare. Energirika mellanmål innehåller socker och behöver man sådana är det extra viktigt att stärka fluorskyddet för tänderna.

Om man inte orkar borsta tänderna bör man skölja munnen så noga man kan. Har man svamp i munnen är mineral- eller vichyvatten bra att dricka eller skölja munnen med.

Tips

Eltandborste

När man blir äldre får man sämre motorik, man blir fumlig och stel i fingrar och leder. Det kan vara svårt att styra tandborsten om man har dålig kraft i hand och/eller arm. Då kan man prova en elektrisk tandborste.

Belysning och spegel

Det blir också svårare att se ordentligt. Med åren behöver man mer ljus för att kunna se. Ett tips är att ha 75 eller 100 watt i belysningen i badrummet eller på toaletten.

En tvåsidig spegel på en arm som kan dras ut från väggen och vinklas är ett bra hjälpmedel. På ena sidan har spegeln en förstorande sida som gör det lättare att se sina tänder.