Många tandolycksfall sker i samband med cykling, eller när barnet åker skridskor och slår i tänderna i isen. När barn leker är det lätt att de ramlar och skadar sina tänder. För att förebygga tandskador, skaffa tandskydd till dina barn. Kontakta alltid tandläkare om barnet slagit sig i munnen. Förvara en utslagen permanent tand i mjölk eller i munnen på vägen till tandläkaren.
Tandolycksfall är vanligare bland pojkar än flickor. De flesta tandolycksfallen händer när barnen är två till tre år. Skador på mjölktänderna ger oftast inga allvarliga följder, men ibland kan anlaget till den nya permanenta tanden skadas.
I skolåldern sker de flesta tandolyckorna när barnet är mellan åtta till tio år.
Den vanligaste skadan är att en bit av tanden slås av eller att tanden blir lös.
Det finns tandskydd i plast som är anpassade efter barnets tänder. Barn som är aktiva inom sporter där de riskerar att skada tänderna ska använda tandskydd.
I början kan det kanske kännas ovant att använda tandskydd precis som det gör när man börjar använda en tandställning, men de flesta barn vänjer sig snabbt. Tandskydd är särskilt viktigt hos barn som har utstående framtänder.
Efter kontakt med tandläkaren kan du ge barnet smärtstillande medicin om ditt barn har ont efter sin tandskada.
För att minska smärtan och öka chanserna att skadan läker bra, till exempel om tanden varit lös eller utslagen, är det viktigt att barnet äter lättuggad mat den första tiden efter olyckan.
För att minska risken för infektion är det bra om barnet regelbundet sköljer munnen med klorhexidin, som är en bakteriedödande lösning som finns att köpa på apoteket. Om barnet tycker det är obehagligt att skölja munnen kan man istället badda det skadade området med en bomullspinne eller en gaskompress.
Tandhygienen är viktig och det är viktigt att borsta tänderna som vanligt, trots skadan.
Om du är osäker på hur du ska göra kan du dygnet runt fråga en sjuksköterska via internet och få ett personligt svar inom två timmar genom att logga in på Mina vårdkontakter.
Du kan också dygnet runt prata med en sjuksköterska och få råd, . De som svarar kan även tala om vem som är din husläkare.
För råd på arabiska ring 08-528 528 38.
För råd på bosniska, kroatiska eller serbiska ring 08-528 528 96.
Om ditt barn slår sig i munnen ska du alltid kontakta tandvården så att tandläkaren kan bedöma skadans omfattning.
Om ditt barn slagit ut en permanent tand ska den gärna förvaras i mjölk på vägen till tandläkaren. Om det inte finns mjölk tillgänglig kan tanden förvaras i saliv, till exempel i en vuxens mun.
Ibland kan en tand som varit lös och sedan läkt mörkna efteråt. Det kan vara tecken på infektion och tanden bör undersökas av tandläkare. Om det har utvecklats en infektion måste tanden rotfyllas eller dras ut så att infektionen inte sprider sig till käkbenet.
Adress och telefonnummer till en tandläkare hittar du genom att klicka på länkarna till Folktandvården eller Privattandläkarna uppe till höger.
Tandläkaren tittar på tanden och kan ibland behöva röntga den för att kunna avgöra hur stor skadan är.
Sprickor i tänderna behandlas inte. De brukar inte ge några problem och syns inte så mycket. Om barnet slagit av en bit av en mjölktand brukar tandläkaren slipa av den vassa kanten på tanden och ibland pensla med ett skyddande lack så att inte tanden ilar. Om en stor bit av tanden slagits av så att tandens innersta, pulpan, blir synlig gör det mycket ont och tanden måste dras ut.
En tand som sitter löst kan behandlas på olika sätt.
En mjölktand som slagits ut ska aldrig sättas tillbaka.
Om barnet slår av en bit av sin permanenta tand limmas i första hand den lösa biten fast. Då bli tandens färg och form ungefär som före olyckan. En annan metod är att med hjälp av plastfyllning försöka bygga upp tanden igen.
Om biten som slagits bort är så stor att pulpan blir synlig måste den behandlas för att inte bli infekterad.
Om en permanent tand lossnar försöker tandläkaren flytta tillbaka tanden till sitt ursprungsläge och fästa den i tänderna som sitter bredvid. Det görs med en så kallad fixationstråd som fästs med plast och som ska sitta kvar under en till tre veckor.
Om barnet slår ut en permanent tand helt och hållet är det viktigt att komma till tandläkaren omedelbart. Ju snabbare tanden sätts på plats igen, desto större är möjligheterna att den läker fast. Tandläkaren sätter tillbaka tanden och fäster den med fixationstråd som sätts fast med plast och får sitta kvar under en till tre veckor. En tand som varit utslagen måste många gånger rotfyllas och i enstaka fall blir tanden så skadad att barnet förlorar den. Om det behövs kan tanden längre fram ersättas med ett implantat.
I länklistan till höger hittar du filmer för barn. Bland annat finns en film om vad som händer hos tandläkaren när ett barn slagit ut en tand.
Läs mer genom att klicka på länkarna uppe till höger.