Stukning, eller vrickning, innebär att ledband översträcks eller går av genom alltför stor påfrestning och felaktig belastning. Det kan till exempel hända när du trampar snett eller faller omkull. Stukning inträffar ofta i sportsammanhang. En kraftig stukning kan vara svår att skilja från ett benbrott. Därför bör du kontakta din vårdcentral om du har mycket ont, har en tydlig svullnad eller om du inte kan stödja på eller röra den skadade leden.
Stukning kallas ibland vrickning. Oftast är det ett knä, en fotled eller fingrarna som drabbas. När leden belastas felaktigt brister ledbanden helt eller delvis. Det kan då bli en kraftig blödning under huden. Det stukade stället svullnar och gör ont. Om du skadar en fot eller ett knä får du ofta svårt att stödja på det skadade benet.
Ibland kan en axel, armbåge, finger eller knäskål vridas helt ur led, vilket gör mycket ont. Oftast får då leden en tydlig konturförändring, och det blir mer eller mindre omöjligt att röra leden.
Läkningstiden är oftast mellan tre och tolv veckor, men vissa skador läker inte utan operation. Läkningstid för en stukning kan, i vissa fall, vara lika lång som för ett benbrott, det vill säga från två till 40 veckor.
När du stukar eller vrickar en led kommer smärtan plötsligt. Leden svullnar upp och det gör ont att röra den skadade kroppsdelen. Det kan också göra ont att stödja på leden.
Oftast uppstår en blödning, vilket kan synas som ett kraftigt blåmärke.
Om du undrar över något kan du dygnet runt fråga en sjuksköterska via internet och få ett personligt svar inom en timme genom att logga in på Vårdomsorgs e-tjänst förband under flera veckor.