Är du som förälder orolig för ditt barn? Eller för ditt eget beteende i förhållande till barnet? Kontakta socialtjänsten i din kommun om du behöver stöd i ditt föräldraskap. De har stor erfarenhet av att hjälpa både barn och vuxna.
Det är inte alltid lätt att vara förälder. Ibland uppstår situationer då man känner sig otillräcklig och hjälplös. Till socialtjänsten kan du vända dig när du inte själv kan hantera problemen i familjen. Du kan få stöd enskilt eller i grupp och hjälpen är kostnadsfri. Det går också bra att bara ringa för att fråga om råd. När du tar kontakt har du rätt att vara anonym.
Alla föräldrar behöver stöd ibland. De flesta kommuner erbjuder någon form av föräldrautbildning, till exempel KOMET, COPE eller Active parenting. Där får du möjlighet att träffa andra föräldrar och utbyta tankar och erfarenheter. Ni träffas i grupp och diskuterar tillsammans med en erfaren ledare. Du får lära dig hur du kan prata med ditt barn på ett annat sätt och hur du kan minska bråk och konflikter.
Ibland finns det skäl att vara orolig. Ditt barn kanske gör saker som inte är bra för honom eller henne. Det kan handla om brott, droger eller prostitution. Vissa barn skadar sig själva på grund av att de mår dåligt. Det finns barn och ungdomar som utsätts för våld och sexuella övergrepp. Andra får inte den omvårdnad de behöver. Om du känner att du inte räcker till finns det hjälp att få.
Kontakta socialtjänsten om du behöver hjälp med ditt barn. Det kallas för att göra en ansökan och socialtjänsten är skyldig att ta emot den.
När socialtjänsten får din ansökan om hjälp tar de snabbt kontakt med dig och ditt barn. Därefter beslutar de kanske att göra en utredning. Utredningen sker alltid med barnets bästa i fokus och handlar om att ta reda på hur ditt barn har det hemma, i skolan och på fritiden. Socialtjänsten pratar med dig som förälder, förskolepersonalen, lärarna i skolan och andra personer som känner ditt barn. När utredningen är klar erbjuds barnet eller familjen det stöd som behövs. Utredningen får enligt socialtjänstlagen inte ta mer än fyra månader.
Ingen annan än du och de andra i din familj som utredningen handlar om har rätt att få någon information om vad socialtjänsten kommer fram till i sin utredning eller vilket stöd ni erbjuds. Socialtjänsten har tystnadsplikt så kallad sekretess.
Det stöd som socialtjänsten erbjuder är olika beroende på vad ni behöver. och sker under sekretess.
Exempel på stöd som socialtjänsten erbjuder är:
Ibland tycker socialtjänsten och familjen olika om vad som ska göras. Om socialtjänsten bedömer barnets eller ungdomens situation som allvarlig kan barnet tvångsomhändertas. Det betyder att barnet eller ungdomen flyttas från hemmet till en annan familj eller ett hem för unga. Det händer väldigt sällan och bara när det finns stor risk för att barnet eller ungdomen kan skadas i sin hemmiljö.
Tvångsomhändertagande är en rättslig process och barnet får alltid ett juridiskt ombud. Det juridiska ombudets uppdrag är att ansvara för barnets rättigheter.