Grönsaker och rotfrukter är viktiga ingredienser i våra måltider. De ger dig viktiga vitaminer och antioxidanter, men innehållet varierar mellan olika sorter. Ät därför olika grönsaker och rotfrukter och variera mellan kokta och råa. De innehåller också mycket näring men litet energi. Ett bra sätt att hålla vikten är därför att äta mycket av grönsaker och rotfrukter.

Sallader och råkost

Det kan öka aptiten att se råa, nyskurna grönsaker i många färger. Det är en god vana att så ofta som möjligt börja en måltid med en fräsch sallad, med eller utan dressing. Det finns många olika grönsaker och rotfrukter att välja bland. Variera gärna dina sallader med ärtor, bönor och linser som innehåller mycket fibrer och mättar bra.

Kalla såser och dressing

Många favoriter bland kalla såser och dressingar har en bas av majonnäs, creme fraiche eller gräddfil. Kalla såser eller dippsåser kan du göra "smala" genom att byta till lättmajonnäs, matlagningsyoghurt och kesella.

Vinägrettdressing med olja är den nyttigaste, den har en bättre fettkvalitet. Vi har ändå valt att byta ut en del av oljan mot vatten i det receptet. Du kan variera smaken i det oändliga med olika sorters olja, vinäger och kryddor. Dressingarna blir allra godast om du kör dem i en matberedare eller mixer, men de kan även vispas för hand.

Hälsotips

Se upp med mängden dressing du använder - ofta kan det räcka med en matsked på salladen.

Välj recept

Rosédressing