Bakterier finns naturligt överallt, även i mat. Under rötmånaden, juli-augusti, förstörs maten lättare. Luften är varm och fuktig och då trivs de flesta bakterier som bäst. Om du blivit matförgiftad kan du ofta vårda dig själv hemma.
Svensk sommar betyder för många av oss att vi lever lite mer primitivt i sommarstugan eller båten. Vi gillar också att ha picknick i det gröna. Tyvärr gör de sköna sommartemperaturerna att du under denna tidsperiod bör vara särskilt försiktig med hur du förvarar och tillagar maten. För det är inte bara på utlandsresan som du kan drabbas av orolig mage eller magsjuka på grund av det du äter. Även här hemma frodas bakterierna i vår mat när temperaturen stiger. Bakterier finns naturligt överallt, även i mat. Under sommaren förstörs maten lättare beroende på att luften då är varm och fuktig, vilket gör att de flesta bakterier trivs som bäst.
Ungefär hälften av alla människor som drabbas av matförgiftning blir sjuka av mat som de har tillagat själva. Om du blivit matförgiftad kan du ofta vårda dig själv hemma. Men om du, eller särskilt barn, blir uttorkade kan ni behöva vård. För akut vård åk till närmaste akutmottagning.
Det finns många olika mikroorganismer (bakterier, virus och parasiter) som orsakar matförgiftning. Beroende på vilket smittämne du har fått i dig kan du insjukna i kräkningar, diarré och magont efter allt mellan några timmar och upp till mer än en vecka efter att du har blivit smittad. Det är inte alltid det senaste du åt som du blir sjuk av.
Om du blir matförgiftad bör du anmäla det till miljöförvaltningen i den kommun du vistas i. En snabb anmälan kan hindra andra att bli sjuka. För att undvika att smitta andra bör du stanna hemma minst ett dygn efter att du har blivit frisk och tvätta händerna extra noga efter toalettbesök och före all hantering av mat.
Det finns ett antal enkla regler som man bör hålla sig till för att undvika matförgiftning:
Man kan inte alltid lukta sig till eller se om maten är dålig eller om det finns en risk att den ska orsaka diarré, därför är det viktigt att hetta upp maten rillräckligt så att eventuella mikroorganismer dör, det gäller såväl kött som fågel och fisk. Om maten värms i mikrovågsugn är det viktigt röra om ordentligt så att allt blir ordentligt upphettat.
Tiden mellan mitten av juli och slutet av augusti kallas enligt gammal tradition för rötmånaden. Det är då som det brukar vara varmast och fuktigast.
I dagens samhälle behöver vi inte tänka speciellt på rötmånaden för vi har tillgång till kylskåp på de allra flesta ställen där vi förvarar mat. Om du inte har tillgång till ett kylskåp ska du redan i affären välja livsmedel som tål förvaring i värme till exempel helkonserver och detta gäller året om.
Om du är osäker på hur du ska göra kan du dygnet runt fråga en sjuksköterska via internet och få ett personligt svar inom en timme genom att logga in på Vårdomsorgs e-tjänst Mina vårdkontakter.