Solning är förklaringen till att hudcancer ökar så kraftigt som den gör. Se över dina födelsemärken regelbundet. Lägg märke till om de växer, börjar klia eller blöda, om de ändrar färg och/eller får oregelbunden form. Födelsemärken som växer och kliar kan vara tecken på skada. Vänj huden långsamt vid solen och använd solskydd. Kallt vatten, liniment, hydrokortison eller smärtstillande läkemedel kan lindra solsveda.

Solens strålar är en förutsättning för att vi ska kunna leva på jorden. Solen sänder radiovågor, värme, ljus, UV-strålning, och röntgenstrålning. Största delen av solens strålar består av värme och ljus.

Ozonskiktet

Ozonskiktet är till för att skydda jorden. Ozonskiktet filtrerar bort all den UV-strålning som är mest skadlig för jorden. Den mest kortvågiga UV-strålningen är farligast.

På senare tid har ozonskiktet skadats genom utsläpp. Delar av norra halvklotet är drabbade.

UV-strålning

UV-strålningen delas upp efter våglängd i UVA, UVB och UVC. Bara UVA och delar av UVB når jordytan. Det mesta av UVB och allt UVC stoppas av ozonskiktet och når aldrig jorden.

UVA

UVA är en långvågig UV-strålning. Det är den strålning som gör huden brun och tjockare. Den tränger långt ned i huden och kan skada hudens elasticitet. UVA-strålning kan också ge cellskador. Den påverkas bara lite av hur högt solen står, av breddgrad, årstid och tid på dagen.

UVB

UVB är den kortvågiga UV-strålningen. Den gör att pigmentcellerna bildar pigment och att överhuden blir tjockare. Det är viktigt för att vår hud ska skyddas.

Om du får för mycket UVB blir huden röd och skadad. UVB är starkt beroende av solens höjd. Ju högre solen står på himlen desto mer UVB-strålning.

UVC

UVC är den mest kortvågiga delen av UV-strålningen och når inte jordytan. Den filtreras bort helt av ozonskiktet och bidrar också till att bygga upp ozonskiktet.

Symtom

Du kan skadas av solens strålar på flera sätt, men om du skyddar dig ordentligt är det ingen fara. Då är solen till och med nyttig.

Solbränna

När du har bränt dig har huden fått för mycket UV-strålning. Huden tar skada. Då uppstår en rodnad som kallas för erytem. Solsveda är en slags lindrig brännskada. Huden blir röd, varm och svider. I värsta fall bildas det även blåsor. Vissa människor kan få soleksem. Det är en överkänslighetsreaktion mot solens UV-strålning.

Visserligen klarar huden att reparera det mesta, men den glömmer aldrig en brännskada. På sikt kan du få hudcancer. Störst är risken om man blivit bränd av solens strålar som ung. Solbränna gör också att huden åldras snabbare.

Ögonskador

Om du får UV-strålning direkt in genom pupillen kan det Mina vårdkontakter.