Social fobi betyder att en person får ångest när han eller hon står i centrum för andra människors uppmärksamhet. Det finns en rädsla för att bli granskad och förödmjukad genom att göra bort sig, så att det blir pinsamt. Både kognitiv beteendeterapi och behandling med så kallade antidepressiva läkemedel har visat sig effektiva vid behandling av social fobi.
Social fobi är inte samma sak som att vara blyg. Social fobi kan påverka hela din tillvaro. Det är inte samma sak som att vara nervös inför ett tal eller att ha rampfeber, situationer som nästan alla någon gång känner obehag inför.
Social fobi visar sig ofta i samband med skolstart eller i puberteten, då kraven ökar. Redan i sandlådan är en del barn mer än normalblyga för främmande personer. Forskning visar att vissa personer har anlag för den här typen av ångest och att den kan utlösas av påfrestningar.
Om du har social fobi och ska säga eller göra något som gör att du får andras uppmärksamhet kan du känna en stark Internetpsykiatri. Du får då inom kort träffa en läkare för bedömning och under behandlingen har du kontakt med en psykolog.
Den som lider av social fobi behöver ofta hjälp och stöd av sina anhöriga. Det är viktigt för den anhörige att förstå vad som är hjälpsamt och att hjälpen inte ökar undvikandet.
Du som är anhörig kan också behöva stöd. Det kan du få från en stödorganisation, till exempel Ångestsyndromsällskapet i Stockholm. Stödorganisationer kan ge dig information och hjälpa dig att få kontakt med andra i en liknande situation.
Om din anhörige har fått kontakt med vården kan du också få stöd från den personal som ansvarar för din anhöriges vård.