Från det att ditt barn föds tills det att barnet börjar skolan får det gå på olika hälsoundersökningar och vaccinationer på barnavårdscentralen (BVC). Detta för att se att allt står rätt till och för att hjälpa och stötta dig och ditt barn.
Hörselprov görs för att man så tidigt som möjligt ska kunna hjälpa de barn som har nedsatt hörsel. Ju tidigare man upptäcker hörselnedsättningar, desto bättre chans för barnet att utveckla talet och träna hörseln. Hörselprövningen görs av en BVC-sjuksköterska med specialutbildning eller en särskild hörselprövare (audionom). De som testar barnets hörsel använder en så kallad audiometer.
Har du skäl att tro att barnets hörsel är nedsatt kan man utreda barnet hos barnaudiolog även före fyra års ålder.
Så här går det till
Testet går till så att barnet får flytta leksaker på ett speciellt sätt när det hör tonsignaler från audiometern. Det kan till exempel vara en kloss som ska i ett hål eller ringar som ska sättas på en pinne. Först gör man en testrunda utan hörlurar. När barnet har förstått uppgiften sätter man på hörlurarna. Om barnet inte vill vara med på grund av att det är trött, hungrigt eller argt så görs provet om vid ett annat tillfälle.
När barnet är fyra och fem år tittar man igen efter skelning och nedsatt syn. Nu görs även synprövningen av BVC-sköterskan. Varje barn får testa synen tillsammans med mamma, pappa eller annan anhörig. Det är viktigt att barnet känner sig tryggt och kan koncentrera sig.
Om du tycker att barnet inte verkar se som det ska eller om det skelar, annat än tillfälligt, är det viktigt att genast kontakta BVC eller barnläkare för en undersökning, oberoende av ålder.
Så här går det till
Vid fyra och fem-årskontrollerna får barnet sitta framför en tavla med bokstäver i olika storlekar. På ett bord framför barnet ligger kort med samma bokstäver som på tavlan. Ofta börjar man med en liten testomgång för att förklara för barnet hur synprovet går till. Barnet kan då sitta i mammas eller pappas knä. Det riktiga provet görs framför en upplyst tavla.
Barnet ska sitta med tavlan i ögonhöjd och på tre meters avstånd. Sjuksköterskan täcker för ett öga i taget och pekar på en bokstav i taget. Barnet får peka på kort med samma bokstäver som på tavlan. Det är viktigt att ögat är väl övertäckt och att barnet håller huvudet rakt för att få ett korrekt resultat.
Det vanligaste felet vid nedsatt synskärpa hos barn som är fyra och fem år är brytningsfel och skelning. Båda kan korrigeras med glasögon. Vissa ögonsjukdomar kan ge nedsatt synskärpa, men det är mycket ovanligt. För yngre barn finns andra testmetoder för att bedöma synförmågan.
Numera sker de rutinmässiga hälsoundersökningarna av läkare bara på de små barnen när de är två månader, sex månader och tio eller tolv månader. De läkarkontroller som fanns tidigare vid ett och ett halvt år, fyra år och fem och ett halvt år utförs inte längre rutinmässigt. De kan dock göras om förälder eller BVC-sjuksköterska anser att det finns behov av det, vid till exempel en utvecklingsavvikelse eller tecken på sjukdom.
Tolv månader
När barnet är tolv månader är det dags för vaccination. Då vaccineras barnet för tredje gången mot difteri, stelkramp, kikhosta, polio och Hib (Haemophilus influenzae typ B) och allvarlig (invasiv) pneumokocksjukdom. De fem första ges i en och samma spruta, medan pneumokockvaccinet ges i separat spruta. Om det inte gjordes en läkarundersökning vid 10 månaders ålder görs denna nu. Då görs en bedömning av barnets psykomotoriska utveckling och sjuksköterskan kontrollerar längd, vikt och huvudomfång. De flesta barn går redan utan stöd. Det är även viktigt att kontakten med barnet är god och att barnet ger ett riktigt gensvar.
Femton månader
Nu går så gott som alla barn för egen maskin. Ditt barn börjar bli riktigt aktivt. Det är mycket som är spännande när man precis har lärt sig gå. Då ökar även risken för olyckor, till exempel fallolyckor. Sjuksköterskan på BVC berättar om olycksfallsrisker och hur du kan förebygga eventuella olyckor.
Arton månader
Barnet får sin fjärde spruta. Då vaccineras barnet mot mässling, påssjuka och röda hund (MPR). Alla tre ges i en och samma spruta.
Sjuksköterska på BVC kontrollerar att barnet växer och utvecklas som det ska. Du kan tala om matvanor och livsstilsfrågor med sjuksköterskan.
Tre år
Sjuksköterskan ser till att barnets språk utvecklas på ett bra sätt. Sjuksköterskan berättar också om vad som är vanliga olyckor i den här åldern och hur du förebygger och undviker att ditt barn råkar ut för dessa. Kost/mat- och rörelsevanor diskuteras.
Fyra år
På BVC kontrollerar sjuksköterskan hur barnets syn, hörsel och tal utvecklas. Du får information om hur du kan undvika olycksfall och vad du ska göra om olyckan ändå är framme. Även denna gång tar man upp och diskuterar matvanor och livsstilsfrågor.
Fem år
När barnet är fem är det dags för den nionde vaccinationen. Då vaccineras barnet åter mot difteri, stelkramp, kikhosta och polio.
BVC-sjuksköterskan ser om ditt barn är redo för skolan och bedömer om barnet eventuellt behöver extra stöd. De berättar också om hur du ska undvika och hantera olycksfall som är vanliga för denna åldersgrupp. Tillsammans med BVC-sjuksköterskan går du igenom barnets journal och kommer överens med henne om den kan överföras till skolhälsovården när det är dags.
Du får komma till BVC så ofta du vill. Vanligtvis finns en öppen mottagning en eller ett par gånger i veckan och då behöver du inte beställa tid. Här får du stöd och hjälp. Du kan också få hjälp att tala med läkare eller psykologer. Sjuksköterskan kontrollerar barnets tillväxt, matvanor och utveckling.
Du kan dygnet runt prata med en sjuksköterska och få råd, . De som svarar kan även tala om vem som är din husläkare.
Du kan även dygnet runt fråga en sjuksköterska via internet genom att logga in på Mina vårdkontakter och få ett personligt svar inom två timmar. Här får alla som frågar svar. Se länken uppe till höger.
För råd på arabiska, ring 08-528 528 38.
Adress och telefonnummer till en vårdmottagning hittar du genom att klicka på Mottagningar upptill. Nu finns även möjlighet att kontakta vissa mottagningar och beställa tid via internet. .
Läs mer genom att klicka på länkarna uppe till höger.