Skabb är en smittsam hudåkomma som orsakas av ett kvalster. Skabb smittar genom nära kontakt med någon smittad, deras kläder eller sängkläder. Bara om du är helt säker på att du har skabb kan du behandla med receptfri salva och använda hydrokortisonsalva mot klådan. Kontakta vårdcentral om du är osäker på symtomen, gravid eller om det gäller barn.
Skabb får du av ett kvalster. Det 0,4 mm långa honkvalstret gräver små gångar i huden där hon lägger ägg. Efter cirka tre veckor kläcks äggen och en ny generation skabbkvalster kan börja föröka sig.
Skabbkvalster angriper huden på särskilda ställen, till exempel fingrar, handleder, armhålor, runt könsorganen (ofta som röda knottror), huden kring naveln och runt kvinnors bröstvårtor. Barn kan få skabb på handflator och fotsulor.
Ett vanligt symtom är klåda, i synnerhet på natten. Klådan beror på en allergisk reaktion i huden mot kvalstret. Det kliar mest på de ställen där kvalstren slår sig ner.
Hos personer med nedsatt immunförsvar (gamla eller sjuka) kan sjukdomen ha ett förlopp med lindrig till måttlig, långvarig klåda och vara eksemliknande. Om sjukdomen pågått länge kan dessa patienter bli allmänpåverkade och svårt sjuka. Tillståndet kallas krustös eller norsk skabb. Dessa personer är mycket smittsamma och smittar ofta medpatienter och personal.
Du kan få skabb om du har nära kroppskontakt med någon som har skabb eller om du använder en smittad persons kläder eller sängkläder.
Skabb smittar bara vid närkontakt och inte vid vanliga sociala kontakter. Från det att du smittats dröjer det cirka en månad innan det börjar klia. Även under den tiden kan du smitta andra.
Djurskabb smittar inte människor.
Om du undrar över skabb och är osäker på hur du ska göra rekommenderade läkemedel enligt Kloka Listan vid skabb.
Tvätta kläder och sängkläder i minst 60 grader. Tvätta eller vädra noga madrasser och kuddar.