En sjukresa är en resa mellan ditt hem och en vårdgivare, till exempel läkare, sjukgymnast, tandläkare eller kurator. Alla sjukresor grundar sig på en medicinsk bedömning och det är din vårdgivare beslutar om du är berättigad till sjukresa.

Det är ditt medicinska tillstånd och behov som avgör om du blir berättigad till sjukresa, samt vilket form av sjukresa du kan få:

  • egen bil
  • taxi
  • specialfordon (rullstolsbuss).

Du kan själv inte kräva att få sjukresa. Du kan inte heller få sjukresa om:

  • du har långt till eller från mottagningen.
  • tidpunkten för besöket medför att det är "besvärligt" att färdas med kollektivtrafik.
  • du ska resa till företagshälsovård, hälsokontroller, egenvård eller friskvård.

Färdtjänstresenär

Om du har rätt till Högkostnadsskyddet för sjukresor är 1400 kr. Det betyder att du, under 12 månader, inte behöver betala mer än sammanlagt 1400 kronor för sjukresor. När du har kommit upp till högkostnadsskyddet ser Färdtjänstens Kundservice till att du inte behöver betala för sjukresan, fram till den dagen ditt frikort går ut. Du får inget frikort i handen utan datasystemet håller reda på när du ska börja betala igen.

Vänd dig till Färdtjänstens Kundservice om du har frågor om högkostnadsskydd och frikort vid sjukresor, telefon 08-720 80 80.

Frågor

Om du har frågor om sjukresor kan du tala med din vårdgivare eller kontakta Färdtjänstens kundservice på telefon 08-720 80 80. Färdtjänstens Kundservice har öppet måndag till fredag klockan 07.00–20.00, lördag och söndag 09.00-17.00.