Många har någon gång känt en önskan att inte leva längre. För de flesta är önskan bara en flyktig tanke som snabbt glöms bort, men för andra stannar tanken kvar. Då finns det professionell hjälp och samtalsstöd att få.

Tankar på självmord kan dyka upp i olika personliga krissituationer. Det kan kännas som att allt är hopplöst och att det inte finns någon möjlighet att komma ut ur mörkret. Då är det viktigt att veta att det finns hjälp att få.

Berätta om hur du mår

Det är viktigt att du pratar med någon om hur du mår. Bara vetskapen om att någon annan vet om din situation kan göra att det känns bättre. När du beskriver dina tankar och känslor med ord kan det bli lättare att se problemen tydligare.

När tankarna på självmord kommer kan du tänka efter vad de egentligen betyder och vad som ligger bakom tankarna. Många gånger handlar det om problem som funnits en längre tid, där man ensam försökt hitta en lösning.

Prata med en släkting, en vän eller någon annan som du känner att du kan lita på. Den du pratar med kanske kan få dig att se på din situation ur en annan synvinkel.

Kommer dessa tankar på självmord i samband med en depression, det vill säga en djup eller långvarig period med nedstämdhet, ska du kontakta vården enligt det sätt som beskrivs längre ner i texten.

Det finns alltid någon att prata med

Om du inte vill prata med någon du känner finns olika telefonjourer. Många av jourerna har öppet dygnet runt och du som ringer kan vara anonym.

  • Nationella Hjälplinjen
  • BRIS
  • Jourhavande medmänniska
  • Jourhavande kompis
  • Jourhavande adoptionskompis
  • Jourhavande präst
  • Linje59, RFSU:s telefonjour för bi- och homosexuella ungdomar

För telefonnummer, se länkar till höger.

Kontakta vården

Om du känner att du behöver professionell hjälp kan du vända dig till din husläkare. Han eller hon kan ge dig en remiss till en psykolog eller psykiater. Du kan också söka hjälp direkt på en psykiatrisk öppenvårdsmottagning. Vänta inte med att ta denna kontakt. Alla som arbetar inom vården har tystnadsplikt.

Adress och telefonnummer till en vårdmottagning hittar du under Hitta vård och omsorg upptill eller via länkarna till höger.

Du kan även kontakta vissa mottagningar och beställa en tid via internet. till höger.

Fråga om råd

Undrar du över något? Kanske har någon annan undrat samma sak. Klicka på Hitta frågor och svar till höger, leta upp din fråga eller ställ en fråga själv till personal inom vården. De som svarar har inte möjlighet att svara på alla frågor. Du kan också ställa en fråga och få ett personligt svar genom att logga in på Mina vårdkontakter.

Du kan även dygnet runt fråga en sjuksköterska via internet genom att logga in på Mina vårdkontakter och få ett personligt svar inom två timmar.

Du kan också dygnet runt prata med en sjuksköterska och få råd, . De som svarar kan även tala om vem som är din husläkare.

På andra språk

  • För råd på arabiska ring 08-528 528 38.
  • För råd på bosniska, kroatiska eller serbiska ring 08-528 528 96.