Sexberoende kan ta sig uttryck som tvångsmässigt tänkande på sex, ett inre tvång att utföra sexuella aktiviteter eller sexvanor som för med sig stora problem eller risker. Behandlingen är inriktad på att bryta mönster som kan vara skadliga och stärka den friska sexualiteten.
Sexuella behov och hur vi tillfredsställer dem varierar från person till person, därför kan det vara svårt att dra gränser för vad som är sexberoende. Den som är sexberoende söker dock snabb tillfredsställelse eller ”kickar” i olika situationer eller beteenden och utvecklar en ohälsosam relation till de sexuella aktiviteter han eller hon ägnar sig åt.
Det kan till exempel röra sig om tvångsmässigt onanerande, tvångsmässigt användande av telefonsextjänster eller porrsurfande på internet, anonym sex med främlingar eller sex med prostituerade.
Det sexuella beteendet blir en flykt från verkligheten som för en kort stund dämpar oro eller ångest men som snart ersätts av skam och tomhetskänslor.
Precis som när det gäller andra typer av beroenden finns faktorer som stark lust eller tvång, förlorad kontroll och problem att sluta med i bilden. Beroendet trappas också upp med tiden. En annan likhet är att man fortsätter med sitt beteende trots att det får negativa följder.
Tecken på sexuell beroendeproblematik kan vara:
Om du har frågor om sexberoende kan du vända dig till Centrum för Andrologi och Sexualmedicin på Karolinska universitetssjukhuset i Huddinge som har telefonrådgivning på telefon 020-120 03 33. Se länklistan för mer information.
Du kan dygnet runt fråga en sjuksköterska via internet och få ett personligt svar inom en timme genom att logga in på Vårdomsorgs e-tjänst Mina vårdkontakter.
Det finns även en stödorganisation som arbetar för sexberoende och anhöriga. Se länklistan.
Sexberoende kan behandlas med samtalsterapi, individuellt eller i grupp. Under behandlingen kartläggs sexuella tankar och fantasier samt mönster i det sexuella beteendet och man ökar förståelsen för orsakerna bakom. Målet är att stärka den friska sexualiteten och att bättre kunna kontrollera skadliga sexuella beteenden.
I vissa fall kan den som är beroende behöva hjälp att dämpa starkt påträngande sexuell lust och sexuella fantasier med hjälp av hormondämpande medicin eller psykofarmaka.
Du som är anhörig kan också behöva stöd. Det kan du få från en stödorganisation. De kan ge dig information och hjälpa dig att få kontakt med andra i en liknande situation. Om din anhörige har fått kontakt med vården kan du också få stöd från den personal som ansvarar för din anhöriges behandling.