Synskada har den som har så nedsatt syn att det är svårt eller omöjligt att läsa vanlig skrift på normalt läsavstånd och/eller har svårt att orientera sig med hjälp av synen.
För dig som har en synskada finns det hjälpmedel som underlättar vardagen, till exempel optiska hjälpmedel som läsglasögon och förstoringsglas, datoranpassning, rätt belysning, fickbandspelare. punktskriftmaskin och Daisybandspelare.
För att få hjälpmedel måste du först remitteras från en ögonläkare till Syncentralen. Där kan du få möjlighet till habilitering och rehabilitering, samt hjälpmedel anpassade just för dig.
Ett tips till dig som har en synskada eller som håller på att förlora synen är att prata med andra som är i en liknande situation. På Synskadades Riksförbund kan du komma i kontakt med andra som har en synskada, se länk till höger.
Glasögon och linser kan skrivas ut som hjälpmedel. Om du har afaki (avsaknad av lins i ögats optiska system) har du rätt till ett speciellt glasögonbidrag, se länk till höger.
Det kan till exempel vara starka läsglasögon och förstoringsglas.
Det finns speciella datorhjälpmedel som kan installeras i din egen dator. Det finns till exempel program med tal som läser upp vad det står på skärmen, program som förstorar texten eller så läser du texten via elektronisk punktskrift, så kallad punktskärm. Du kan fortsätta använda din dator som vanligt om du installerar dessa programvaror.
Med en speciell skrivmaskin, punktskriftmaskin, kan du skriva texter på punktskrift.
Om du har en synskada är det extra viktigt med bra belysning. Om du behöver installera extra belysning kan du söka bidrag för bostadsanpassning. Kontakta din kommun för mer information.
Daisyspelaren är en slags cd-spelare för avlyssning av böcker och tidskrifter. Spelaren har fler funktioner än en vanlig cd-spelare. Du kan till exempel navigera i texten enklare och du kan lägga in bokmärken. Daisyspelaren kan även användas för att lyssna på vanliga cd-skivor och mp3-filer.
Med hjälp av en fickbandspelare eller digitalt fickminne kan du på ett enkelt sätt komma ihåg istället för att skriva på papper.
Det finns räknemaskiner med talfunktion.
En vit käpp hjälper dig som har en synskada att förflytta dig säkrare i din närmiljö och att upptäcka hinder. Den visar även för omgivningen att du har en synskada.
Din kommun kan ordna en ledsagare som följer med dig om du ska gå på teater, bio eller ta en promenad på stan. Kontakta din kommun så får du veta mer.
Personer med synskada kan använda sig av en ledarhund. Det är speciellt tränade hundar som fungerar som ledsagare utanför den egna bostaden. Hunden kan till exempel väja för hinder och markera trottoarkanter. På kommando kan den söka efter en dörr eller trappa.
Om du har diabetes och har en synskada finns en talande blodsockermätare. Om du har behov av en mätare ska du vända dig till din diabetesläkare som skriver en remiss direkt till Hjälpmedelscentralen.
Det finns både luft- och kroppstermometrar som är gjorda för personer med grav synskada.
Det finns armbandsur, fickur och väckarur som har konstgjort tal eller som avläses genom beröring.
För matlagning finns särskilda hjälpmedel för person med synskada. Ett exempel är en spisindikator som varnar med en ljudsignal när spisen stått på för länge. En spisindikator kan du inte få från Syncentralen utan det får du köpa själv.
Personalen vid Syncentralen skriver ut hjälpmedel till dig som har en synskada. De arbetar för att underlätta det dagliga livet. För att få stöd och hjälp av Syncentralen behöver du en remiss från en ögonläkare.