Rotfyllning innebär att tandens pulpa tas bort och rotkanalerna fylls. Den vanligaste orsaken till att en tand behöver rotfyllas är att pulpan blivit infekterad. Pulpan finns inuti tanden och består av blodkärl och nervvävnad. Rotfyllningen görs i två steg med ungefär ett par veckors mellanrum.

Rotfyllning kan behöva göras om en tand får ett djupt kariesangrepp eller får ett kraftigt slag som skadar pulpan. Om tandpulpan blir infekterad kan kroppens eget försvar inte komma åt bakterierna, tanden måste då göras ren och rotfyllas.

En frisk tand består av en synlig krona och en rot som fäster i käkbenet. Inuti tanden finns pulpan, som består av blodkärl och nervvävnad. Pulpan fortsätter ner i roten. Nerver och blodkärl har förbindelse med blodomloppet och nervsystemet via en öppning vid rotspetsen.

Om pulpan skadas kan den dö. Om skadan får utvecklas vidare, sprider sig infektionen via rotspetsen till käkbenet. Vid det laget syns skadan på röntgen.

När behövs en rotfyllning

Den vanligaste orsaken är att tanden har ett djupt kariesangrepp, det vill säga du har hål i tanden. Bakterier från kariesangreppet har nått pulpan, som har blivit inflammerad eller infekterad. En annan orsak kan vara ett kraftigt slag så att pulpan skadats.

Infektionen kan vara akut eller kronisk. Vid den akuta infektionen kan du få feber, svullnad och kraftig värk. Är infektionen kronisk har processen pågått i tysthet under lång tid utan symtom.

En infektion måste behandlas, även om den är tyst. Den läker inte ut av sig själv. Däremot kan den bli akut och sprida sig till andra delar av kroppen.

Kostnad

En rotfyllning är en ganska dyr behandling. Kostnaden beror på hur många kanaler som behöver fyllas. Be om ett kostnadsförslag från din tandläkare innan behandlingen påbörjas.

Så går en rotfyllning till

Vid rotfyllning tas tandens pulpa bort. Rotkanalen görs ren, jämnas till och vidgas. När tandläkaren ska rensa kanalen, sätts en gummiduk (kofferdam) runt tanden så att inte bakterier och saliv från munnen kommer ner i rotkanalen. Den rensade kanalen rengörs med en bakteriedödande lösning. Den fylls sedan med en tillfällig rotfyllning. En provisorisk fyllning tätar tanden.

Efter en eller ett par veckor kan tandläkaren oftast göra den definitiva rotfyllningen. Då täpps kanalen till med ett gummimaterial, guttaperka, så att det blir helt bakterietätt. Ibland händer det dock att tanden måste rensas vid flera tillfällen innan den kan rotfyllas. Tandläkaren kontrollerar med en röntgenbild att rotfyllningen är tät och når ända ner till rotspetsen.

Om du vill kan du, för säkerhets skull, få bedövning innan tandläkaren börjar med rotfyllningen. Är området runt tanden kraftigt infekterat kan det vara svårt för bedövningen att verka. Då kan det göra ont alldeles i början av behandlingen. När tanden öppnats kan tandläkaren lägga bedövning direkt i rotkanalen och då brukar bedövningen ta bra.

Efter att tanden blivit rensad kan du ha lite ont, men det brukar klinga av inom något dygn. En vanlig värktablett lindrar oftast bra.

Biverkningar

En rotfylld tand är lite skörare men fungerar oftast utmärkt i många år.

Resultatet påverkas av

  • om det är svårt att komma åt, till exempel en kindtand långt bak
  • om kanalen är böjd
  • om kanalen är smal och trång
  • om det är svårt att rensa tanden kan tandläkaren skicka en remiss till en specialist.

Fråga om råd

Undrar du över något inför behandlingen? Du kan alltid kontakta mottagningen som ska behandla dig eller den som har skickat dig för behandling.

Se filmen

Klicka på Visa film under bilden uppe till höger så kan du se hur en rotfyllning går till.