Barn har ett stort behov av att röra sig. Det är i grunden något positivt och vi vuxna kan stimulera barnet till rörelse genom att till exempel delta i leken. En sådan enkel sak som en stunds lek och rörelse kan göra barnet både lugnare och gladare.

Att röra sig är både kul och viktigt för ett barns utveckling. Det påverkar barnets hälsa på många sätt, till exempel blir skelettet starkare. Balans och rörelsemönster utvecklas på ett positivt sätt. För att inte tala om ork och koncentration. Hur lätt är det att sitta still och koncentrera sig när man har spring i benen?

Övervikt har blivit ett vanligt hälsoproblem även bland barn. Att regelbundet röra på sig är därför extra viktigt för dem som ligger i riskzonen för att bli överviktiga.

Naturlig del av vardagen

På vilket sätt barnet rör sig spelar inte så stor roll, huvudsaken är att rörelse finns med som en naturlig del av vardagen. Att röra sig måste också kännas roligt. Annars finns risken att barnet tröttnar.

Som förälder är det viktigt att ge barnet möjligheter till rörelse. Det behöver inte innebära regelrätt träning, som att spela fotboll eller gå på gymnastik flera gånger i veckan. Det kan istället handla om att få vara i lekparken en halvtimme innan middagen.

Låt barnet vara ute

För yngre barn är olika typer av lekar ett utmärkt sätt att röra på sig. Genom rörelselekar lär barnet känna sin kropp. Utelekar, att springa, klättra och kasta boll, ger barnet särskilt bra tillfällen att pröva och förfina sina rörelser.

Uppmuntra barnets naturliga rörelseglädje:

  • Låt barnet vara ute och leka varje dag.
  • Uppmuntra barnet att gå själv så mycket som möjligt - även om det tar längre tid.
  • Klä barnet i oömma kläder och skor för att kunna leka ute i olika väder.
  • Uppmuntra barnet till att rulla runt, hoppa och springa så mycket som möjligt, även om det innebär en extra tvätt.
  • Delta tillsammans med barnet i leken.
  • Tillåt barnet att klättra i träd och klätterställningar.
  • Gör leken ännu roligare med något enkelt som en boll.
  • Ta med barnet ut i naturen. Att vara ute i naturen tillsammans med familjen ger vanor som kan vara kvar hela livet.

Gör saker tillsammans

Ta reda på vad ditt barn tycker om att göra och gör det tillsammans! Gör en utflykt, spela boll, cykla, upptäck skogen, lek i snön, bada eller gå till lekparken tillsammans. Då får ni uppleva saker tillsammans som knyter er samman.

Promenera till skolan

Det kommer en dag då lekparken inte lockar längre och vad gör man då som förälder för att stimulera barnet till aktiviteter? Det finns andra sätt att få vardagsmotion, till exempel att promenera till skolan och kompisar istället för att åka bil eller buss. Ni kan fortfarande göra utflykter tillsammans, men utflyktsmålen får kanske bli andra än tidigare.

Pröva på olika idrotter

Pröva gärna enkla idrottsaktiviteter tillsammans med barnen, som brännboll, bangolf, boule, badminton, skidåkning, skridskoåkning eller annat, beroende på säsong.

Skärmtimme kostar rörelsetimme

Lite äldre barn kan lätt fastna framför TV- eller datorskärmen. Försök att stimulera till rörelse genom att låta en skärmtimme ”kosta” en rörelsetimme.

Prova olika aktiviteter

Låt barnet utforska vad det tycker om att göra. Som barn vill man prova olika aktiviteter och tröttnar fort. Som förälder är det därför viktigt att man är öppen för att barnet vill byta aktivitet. Sitt ned tillsammans med barnet och ta reda på vad som finns. Hör med vänner och surfa på nätet. Möjligheterna är många!