Röntgenstrålning är elektromagnetiska vågor som har kortare våglängd än synligt ljus. Kroppen kan släppa igenom sådan strålning och därför kan röntgen användas för att ta bilder av olika vävnader och organ.

Röntgenundersökningar innebär att bilder tas av delar av kroppen. Hårda kroppsdelar som ben släpper igenom färre strålar när de utsätts för röntgenstrålning.

Precis som vid vanlig fotografering där filmen svärtas av ljus, så svärtas också röntgenfilmen av röntgenstrålningen. Därför ser benen i kroppen vita ut på filmen eftersom inte lika mycket strålning når fram till filmen. Luftförande delar, som lungorna, släpper igenom nästan all strålning och ser därför svarta ut på filmen.

Ihåliga rörformade kroppsdelar, som tarmar och blodkärl, syns tydligare på röntgenfilm om de fylls med en vätska som stoppar strålarna. Denna vätska kallas kontrastmedel.

Det går att ta röntgenbilder av alla delar av kroppen. Röntgenundersökning används ofta i kombination med andra undersökningar.

Tandläkare använder ofta röntgenteknik vid undersökning. Läs mer under länken Tandröntgen till höger.

I dag har nyare tekniker, som datortomografi, tagit över en del av det som röntgen tidigare användes till. Också ultraljud och magnetkameraundersökning kan användas för att undersöka kroppens olika delar. Röntgenläkaren kan ibland föreslå en kompletterande undersökning för att säkert kunna ställa en diagnos.

Förberedelse inför röntgen

En vanlig röntgenundersökning kräver inga särskilda förberedelser.

Inför en undersökning av den övre delen av matsmältningsapparaten ska du fasta i ett antal timmar och därefter dricka ett kontrastmedel för att det ska gå att ta tydliga bilder på matstrupe, magsäck och de övre delarna av tunntarmen.

Vid undersökning av tjocktarmen får du ett lavemang med kontrastmedel.

Barn

Om du vill förbereda ditt barn inför en röntgenundersökning kan du visa en tecknad och interaktiv film som finns i länklistan till höger där länken heter 1177.se / Filmer för barn.

Så går röntgen till

Den kroppsdel som ska undersökas placeras under röntgenkameran. Röntgenstrålarna går igenom kroppsdelen och träffar filmen eller bildplattan på andra sidan. Du ska sitta helt stilla under den tid som bilden tas.

När detta sker står röntgenpersonalen bakom en skyddsskärm för att inte bli utsatt för strålning vid upprepade tillfällen. Bildtagningen tar bara några sekunder. Den känns inte. Ibland behöver flera bilder tas från olika vinklar.

Röntgenläkaren kan undersöka bilderna på en gång, men för det mesta sker detta vid ett senare tillfälle.

Röntgenfilm används numera nästan inte alls. Istället finns en detektor eller bildplatta som registrerar röntgenstrålarna. Bilden som skapas visas och granskas på en bildskärm.

Provsvar och resultat

Du får besked om vad röntgenundersökningen visade av din läkare.

Risker med röntgen

Det finns en liten risk för att cancer eller andra vävnadsskador kan uppstå – men det sker framför allt vid mycket stora stråldoser. Detta betyder att man vill undvika varje form av onödig strålning och därför, även om stråldosen är låg, inte heller göra några onödiga röntgenundersökningar.

Gravida röntgas bara om det är absolut nödvändigt i akutsituationer.

Det finns ingen anledning att oroa sig för den strålning som en vanlig och väl motiverad röntgenundersökning ger. Det är viktigare att rätt diagnos ställs än att försöka undvika den lilla stråldos som en röntgenundersökning innebär.

Moderna röntgenapparater tar bilder med mycket låg stråldos.

Kostnad

För att få reda på vad den här undersökningen eventuellt kostar klicka på länken Avgifter till höger eller hör med mottagningen. Du betalar samma avgifter oavsett om du går till den landstingsdrivna vården eller till någon privat vårdgivare som landstinget har avtal med.

Fråga om råd

Undrar du över något inför undersökningen? Du kan alltid kontakta mottagningen som ska undersöka dig eller den som har skickat dig för undersökning.

Du kan dygnet runt fråga en sjuksköterska via internet genom att logga in på Mina vårdkontakter och få ett personligt svar inom två timmar.

Du kan dygnet runt prata med en sjuksköterska och få råd, . De som svarar kan även tala om vem som är din husläkare.

På andra språk

  • För råd på arabiska ring 08-528 528 38.
  • För råd på bosniska, kroatiska eller serbiska ring 08-528 528 96.

Sök vård

Om din läkare anser att du behöver röntgas skickar han eller hon en remiss.

Adress och telefonnummer till en vårdmottagning hittar du genom att klicka på mottagningen under Hitta vård och omsorg upptill på sidan.

Du kan även kontakta vissa mottagningar och beställa en tid via internet. till höger.

Läs mer

Läs mer genom att klicka på länkarna uppe till höger.