När du är gravid är det värdefullt - av flera anledningar - att veta hur långt graviditeten gått. Det finns olika sätt att räkna på, vilket kan vara lite förvirrande. Det beror på att det finns olika benämningar.
Till att börja med finns det tre olika saker att utgå ifrån:
Du kan räkna ut förlossningsdatumet från senaste mensens första dag, ägglossningen eller utifrån det datum du får vid ultraljudet.
Barnmorskan utgår oftast från "graviditetssnurran" före ultraljudet för att ge ett beräknat förlossningsdatum. Graviditetssnurran är en pappersskiva med siffror och datum som man kan snurra på. Uträkningen är preliminär och utgår ifrån senaste mensens första dag. Oregelbunden mens, avvikande menscykellängd, tidpunkt för ägglossningen är faktorer som påverkar uträkningen.
Det mest tillförlitliga sättet att räkna är att göra ett ultraljud där man mäter barnets storlek och då får ett beräknat förlossningsdatum. Det sker i vecka 16 till 20.
Vanligast är att tala om vara i en vecka, till exempel ”jag är i vecka 20”. Du har alltså gått ett antal fulla veckor, men du har gått in i ytterligare en vecka. Exempelvis så har du gått 19 fulla veckor och 3 dagar, då är du i vecka 20. Barnmorskan kallar det däremot för vecka 19+3. Detsamma gäller månader, du kanske har gått 7 fulla månader plus några dagar, då är du i månad 8.
Det talas även om graviditetsvecka, bebisvecka och månad.
Bebisveckan beskriver hur många veckor gammal bebisen är från det troliga befruktningsdatumet.
Graviditetsveckan beskriver graviditetens längd från sista mensens första dag. Du räknar graviditeten, enligt den här beräkningen, två veckor innan du blir gravid.
Månader beräknar också graviditetens längd från senaste mensens första dag.
Det viktiga med dessa uträkningar är att få fram ett förlossningsdatum. Det är viktigt att hålla koll på hur länge barnet tryggt kan stanna kvar i magen. Senast två veckor efter förlossningsdatumet sätter man igång förlossningen.
Det är inte många bebisar som föds exakt på det förlossningsdatumet du fått från ultraljudet. En fullgången graviditet varar allt ifrån 37 fullgångna veckor + 0 dagar till 41 fullgångna veckor + 6 dagar. Av alla barn i Sverigen föds 92 procent mellan vecka 37+0 och 41+6. Ungefär fyra procent föds före graviditetsvecka 38.
Uträkningar med verktyg på webbplatser kan ge andra resultat eftersom vissa antaganden som barnmorskan utgår ifrån inte finns med eller att det helt enkelt är att man pratar om fulla veckor eller vilken vecka man är i.
Om du undrar över något Mina vårdkontakter.