Pricktest är ett allergitest som kan ge besked om vad som orsakar en allergisk reaktion. En droppe med ett allergiframkallande ämne prickas in i huden på armens undersida. På riktigt små barn prickar man ibland på lårets framsida. Om testet är positivt och personen är allergisk mot ämnet blir det en rodnad och svullnad stor som ett myggbett efter ungefär en kvart.
Pricktest används för att testa både födoämnen och luftburna ämnen, till exempel från pollen och pälsdjur eller kvalster, som kan orsaka allergiska reaktioner.
En viss osäkerhet finns dock – även om resultatet visar positivt är det inte säkert att man är allergisk mot ämnet, och tvärtom. Pricktestet ska ses som en vägledning. Ju kraftigare reaktion desto större är sannolikheten för att man är allergisk.
Pricktest är mest tillförlitligt vid allergiska symtom från hud och slemhinnor, till exempel nässelutslag, hösnuva och astma. Allergier med symtom från mag-tarmkanalen ger relativt sällan utslag på pricktester. Vid tolkning av pricktestresultatet väger man alltid in patientens symtom.
Allergener kallas ämnen som kan ge en allergisk reaktion. En droppe med en allergen lösning läggs på huden och prickas med en liten lansett in i huden. För det mesta sätts droppen på underarmens insida. Om personen som pricktestas är allergisk mot ett visst ämne syns en liten svullnad och rodnad i huden på droppens plats efter cirka 15 minuter.
Oftast prövas flera allergener samtidigt.
Det kan klia en stund efteråt på det ställe där testet gjorts. Klådan kan vid behov lindras med klådstillande sprej, kortisonkräm eller allergitablett.
Resultatet av testet syns efter ungefär en kvart. Du får då veta vilka ämnen du har reagerat mot.
Undrar du över något inför pricktestet? Du kan alltid kontakta mottagningen som ska behandla dig eller den läkare som har skickat dig för behandling.
Du kan när som helst på dygnet fråga en sjuksköterska via internet genom att logga in på Vårdomsorgs e-tjänst Mina vårdkontakter och få ett personligt svar inom en timme.
Du kan även när som helst på dygnet prata med en sjuksköterska och få råd, . De som svarar kan även tala om på vilken vårdcentral du är listad.
För råd på arabiska, ring 08-528 528 38.