Apoteksmarknaden är sedan ett par år omreglerad. Det innebär att det nu finns fler aktörer som har möjlighet att driva apotek. Du kommer att kunna hämta ut dina receptbelagda läkemedel som tidigare, högkostnadsskyddet 2 200 kronor per år gäller och du kan fortfarande hämta e-recept på samtliga apotek i landet. Du kan lämna in gamla läkemedel till alla apotek.

Alla apotek i landet har samma sortiment av receptbelagda läkemedel. Även priset är detsamma för de receptbelagda läkemedel som omfattas av högkostnadsskyddet.

När det gäller de receptfria läkemedlen och de receptbelagda läkemedel som inte ingår i läkemedelsförmånen samt övrigt sortiment kan både varumärken och priser variera mellan olika apotekskedjor.

Högkostnadsskydd

Du betalar högst 2 200 kronor per år för de receptbelagda läkemedlen som ingår i Mina vårdkontakter.

Telefonrecept

Avgiften för telefonrecept är borttagen – det kostar inte längre något extra.

Varulager

Tidigare kunde apoteken se varulagret på samtliga apotek. Nu kan apoteken se lagersaldot för den egna kedjan. Om inte ditt läkemedel finns i lager kan du be apotekspersonalen kontrollera om det finns på någon annat närliggande apotek eller be dem beställa det. Om du inte har möjlighet att vänta kan du gå till en annan apoteksaktör.

När det gäller licens- eller specialtillverkade läkemedel, måste du gå till samma apotek varje gång.

Dosförpackade läkemedel

Om du har svårt att själv hantera dina läkemedel kan du få dem dosförpackade. Dina mediciner samlas då i en rulle där varje dos finns i en liten plastförpackning med datum och tid skrivet utanpå. På så sätt slipper du hålla reda på olika burkar och askar.

De flesta apotek tillhandahåller dosförpackade läkemedel. Hör efter med ditt lokala apotek vad som gäller där.

Delbetalning

Du kan välja att delbetala de läkemedel som ingår i förmånen. Då kan du fördela betalningen över ett helt år. Du betalar mot faktura.

Så länge du går till ditt lokala apotek varje gång kommer fakturorna att komma från samma avsändare. Om du går till apotek från olika apotekskedjor kan du få fakturor från olika företag. Faktureringsavgiften kan variera mellan apoteksaktörerna. Hör efter på ditt apotek vilken avgift som gäller där.

Påminnelseavgift

Varje apoteksaktör kan välja vilket kreditbolag de vill samarbeta med när det gäller fakturering. Skulle du missa att betala och får krav från inkasso eller kronofogdemyndigheten kan du riskera att få betala påminnelseavgifter till flera ställen.