Psykiskt och fysiskt våld kan förekomma både i heterosexuella och samkönade förhållanden. Om du blir misshandlad är det aldrig ditt fel. Ansvaret ligger alltid hos förövaren.
En fysisk eller psykisk misshandel börjar sällan på en gång i ett förhållande. Det är snarare en kontroll som ökar gradvis. Det kan börja med att din partner surar när du ska träffa dina vänner för att så småningom förbjuda dig att göra något utan hans eller hennes godkännande. Det leder ofta till att du börjar göra som din partner vill för att slippa bråk och tjafs.
I början av förhållandet tror du kanske att du har träffat din stora kärlek. Din partner skämmer bort dig och ger dig komplimanger. Så småningom upptäcker du otrevliga drag och börjar ana oråd. Lita på din egen magkänsla, den stämmer oftast. Känns det fel så är det förmodligen det och då ska du antagligen avsluta förhållandet.
Våldsamma personer har ofta ett beteendemönster som du tidigt kan upptäcka. Din partner kanske:
Du måste komma ihåg att din partner har ett val. Han eller hon kan välja att inte bryta ner dig eller slå, men gör det ändå. Din partner kommer inte att förändras. Din partner behöver hjälp och du behöver hjälp att lämna förhållandet.
Psykiskt våld kan upplevas som jobbigare än fysiskt våld. Det börjar tidigare än den fysiska misshandeln och syftet är att bryta ned dig. Du blir till slut osäker på dig själv, dina egna tankar och ord. Du börjar tro på det din partner säger och att du förtjänar att bli behandlad så.
Det psykiska våldet kan innebära att din partner:
Det fysiska våldet kan ske på många sätt, men vanligast är att partnern:
Fysisk misshandel leder ibland till sexuella övergrepp. Sexuellt våld kan vara kränkningar och övergrepp med sexuella förtecken. Det kan vara allt från att hota eller tjata sig till sex, till våldtäkt eller att du tvingas utföra olika typer av sexuella handlingar.
Omgivningen har ofta svårt att förstå att du stannar kvar, men skälen kan vara många.
I alla dessa scenarion har våldet blivit en normal och accepterad del av vardagen. Kom ihåg att vad din partner, du själv eller andra än tror, så är du ingen svag person. Tvärtom krävs det en oerhörd styrka för att klara av att leva med en person som misshandlar.
Du kan inte förändra din partner. Det första slaget är sällan det sista även om han eller hon lovar dyrt och heligt att aldrig slå dig igen. Bestäm dig för att det du utsätts för är fel, och att du nog måste lämna din partner. Det är förståeligt och naturligt om du är rädd för vad som kommer att hända om du lämnar, men du är inte ensam. Du kan få hjälp och stöd av socialtjänsten i din kommun eller hos en kvinnojour eller mansjour. Det går att ordna ett tillfälligt, säkert boende men du måste ta första steget. Bestäm dig för att nu får det vara nog.
Försök så långt det är möjligt att bygga upp ditt självförtroende för att kunna bli så oberoende som möjligt av din partner. Se till att du har en egen försörjning och ett eget socialt nätverk. Gör upp en plan för vart du ska vända dig och hur du ska göra om du plötsligt måste lämna din partner.
Om du blir utsatt för psykiskt, fysiskt eller sexuellt våld eller hot om våld, kan du skriva dagbok över hur och när övergreppen sker. Det blir ett stöd att minnas vad som hänt. Om du blir fysiskt skadad, försök att dokumentera skadorna genom att fotografera själv. Om du uppsöker vården kan personalen fota och dokumentera dina skador. Även om du inte vill förändra din situation just nu, så finns bilderna där om du vill anmäla vid ett senare tillfälle.
Både du som utsätts för våld och du som närstående till någon som
blivit misshandlad kan vända dig till en sjuksköterska för att få råd, .
För råd med tolk på arabiska, ring 0771-1177 90.
För råd med tolk på somaliska, ring 0771-1177 91.
Vid livsfara ring 112
Är läget akut, försök att komma i kontakt med Jourhavande medmänniska, en ideell organisation som erbjuder samtalsstöd via telefon.
Du bestämmer själv om du vill anmäla din partner eller inte. Men om du polisanmäler är det en viktig markering både för honom eller henne och din omgivning att din partner har begått ett brott. Det ger dessutom din partner en möjlighet att få hjälp att förändra sitt beteende.
Många som väljer att lämna sin partner och gå vidare med sitt liv behöver stöd för att bearbeta det som hänt. Minnen av det som hänt sitter kanske djupt rotade i dig, men med hjälp kan du återigen bli den person du var innan du träffade din partner.