Muskelbristning betyder att muskeln blivit överbelastad och att muskelfibrer skadats. Det kan vara svårt att avgöra om det är muskelfibrer som skadats eller en sena som gått av. Därför bör du kontakta vårdcentralen om du har svårt att röra på den skadade kroppsdelen, eller om du inte blivit bättre efter ett par dagars vila.
Muskelbristning kan du få om du till exempel överbelastar en muskel genom alltför hård träning eller om du får ett kraftigt slag mot muskeln. Ibland är det muskelfästet som skadats. Det kan även gå av.
Hälsenan, som fäster vadmuskeln under hälen, skadas ofta i sporter som badminton och tennis. En sena kan även brista spontant.
Om du får en muskelbristning känner du en plötslig smärta. Muskeln kan svullna upp och kännas öm. En bristning i själva muskeln läker av sig själv.
Om bristningen uppstår i hälsenan kan senan helt eller delvis gå av. Då kan du fortfarande gå, men har ingen kraft i steget när du skjuter från med foten.
Värm alltid upp ordentligt före träning. Om det är kallt se till att hålla musklerna varma med skyddande klädsel.
Om du är otränad ska du sakta öka belastningen på musklerna vid träning för att undvika muskelbristningar.
Om du är osäker på hur du ska behandla muskelbristningen kan du dygnet runt fråga en sjuksköterska via internet och få ett personligt svar inom en timme genom att logga in på Vårdomsorgs e-tjänst rekommenderade läkemedel enligt Kloka Listan vid muskelbristning.